Πιέσεις Ε.Ε. στην Τουρκία για κατασκευή του Νabucco

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 07:00

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ αρχές αναμένεται να ασκήσουν αυτή την εβδομάδα πιέσεις προς την Τουρκία για να υποστηρίξει περισσότερο το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, την ώρα που πληθαίνουν οι προβληματισμοί όσον αφορά τη δέσμευση της Αγκυρας για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο Γιόζιας φαν ¶αρτσεν, συντονιστής της Ε.Ε. για έργα φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, πρόκειται να μεταβεί στην ¶γκυρα την Πέμπτη, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να άρει ορισμένα από τα εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου.

«Εάν επιδιώκουν κάποια σχέση με την Ε.Ε., είναι ένας από τους τρόπους ώστε να καταστήσουν σαφές ότι πράγματι επιθυμούν μια μελλοντική σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. φαν ¶αρτσεν σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το σχέδιο κατασκευής του Nabucco εγείρει διάφορα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού, μήκους 3.300 χιλιομέτρων, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες στην περιοχή της Κασπίας. Πρόκειται για ένα project που υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., μειώνοντας την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την εξαίρεση του αυστριακού τμήματος του Nabucco από αυστηρούς κανόνες ανταγωνισμού, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προώθηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού.

«Η απόφαση της Κομισιόν όσον αφορά τον Nabucco αντικατοπτρίζει την υποστήριξή μας στο project, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ευρώπης για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδότησης και των διαδρομών μεταφοράς φυσικού αερίου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος σε θέματα ενέργειας, Αντρί Πίμπαλγκ.

«Το σχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προωθεί την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Στρατηγικοί αναλυτές όμως διακρίνουν περισσότερες πιθανότητες κατασκευής του ρωσικού αγωγού South Stream παρά του Nabucco.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα