Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων σημείωσαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, καθώς η μεγαλύτερη – από ό,τι αναμενόταν – οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία και οι καλύτερες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εισέρχονται σε ύφεση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 3,1%, φθάνοντας στις 143,17 μονάδες στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινούντο ανοδικά.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Ιανουαρίου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ για τρίτη ημέρα – το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανόδου μέσα στο έτος – καθώς αυξήθηκε η ζήτηση των προϊόντων της υπ΄αριθμόν 1 εταιρείας μηχανημάτων παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο Applied Materials Inc., ωθώντας τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σε ράλι.

Η οικονομία της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε 3,7% το τελευταίο τρίμηνο από 1,3% σε ετήσια βάση (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο 39 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 1,7%.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο, κυρίως από την αύξηση των δαπανών για αγορά αυτοκινήτων, ενδυμάτων και βενζίνης. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα θα υποχωρούσαν κατά 0,3%.