Στις 10:30΄ οι ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 09:56

ΤΑ ΜΕΤΡΑ της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα, θα παρουσιάσει στις 10:30 ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της «Ν»

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία είχε χθες συνεργασία με τον πρωθυπουργό, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:

- Στη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του συστήματος, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του, προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

- Στις νομοθετικές ρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

- Στα θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των ασφαλιστικών οργανισμών.

Η κα Φ. Πετραλιά

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του πολυκερματισμού των ασφαλιστικών ταμείων.

Η υπουργός σημείωσε ότι, με την αναδιάρθρωση που θα γίνει, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση διοικητικών και λειτουργικών δαπανών, αποτελεσματικότερος έλεγχος και εποπτεία εκ μέρους της πολιτείας, αποδοτικότερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ανάπτυξη σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πληροφορικής, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν τα ειδικά και όχι τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, η υπουργός δήλωσε ότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία:

- Στον εξορθολογισμό της σχέσης εργασιακού και συνταξιοδοτικού χρόνου.

- Στη συμφιλίωση του οικογενειακού και του εργασιακού βίου, μέσα από μέτρα προστασίας της μητρότητας, στην περίοδο που η εργαζόμενη γυναίκα πραγματικά χρειάζεται αυτή την υποστήριξη.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περικοπή των πρόωρων συντάξεων μητέρων με ανήλικα τέκνα, δίνοντας αντισταθμιστικά οφέλη, με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Ο εκπρόσωπος

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς αν ο κ. Κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τα τρία «Δεν», που είχε πει προεκλογικά για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι, όσα έχουν ειπωθεί, ισχύουν.

Σε ερώτηση αν οι θέσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα είναι τελικές, είπε πως έχει απαντήσει, ενώ, ύστερα από άλλη ερώτηση, μήπως η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί το ν/σχ για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση είχε καλέσει όλους τους φορείς και τα κόμματα σε πολύ διεξοδικό διάλογο, που έγινε σε πολλές μορφές και στο πλαίσιο της Βουλής.

Τα κόμματα

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την ασφάλιση ως δημόσια υποχρέωση», διαμήνυσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, εγείροντας θέμα πολιτικής επιλογής. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε τον κίνδυνο για ολική κατάρρευση του συστήματος, μιλώντας για πρωτοφανή εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή (1 εκατομμύριο ανασφάλιστοι, 1 στις 6 επιχειρήσεις αναπόγραφες, το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος εισφοροαποφυγέας, από 3 δισ. ευρώ που ήταν τα χρέη το 2004 σήμερα έχουν φτάσει τα 8 δισ.) και τεράστια λειτουργικά προβλήματα (πολυδιάσπαση Ταμείων, κομματικοποίηση στη διαχείριση αποθεματικών).

Την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης ανέδειξε από την πλευρά του ως σημείο - κλειδί το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Η ΓΣΕΕ

Την πεποίθηση ότι «οι πολιτικές που ακολουθούνται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οδηγούνται σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία, σε σύντομους χρονικούς κύκλους», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Ο κ. Γ. Μέργος

Την ανάγκη προσαρμογής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις μεταβολές των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθηγητής Γεώργιος Μέργος.

«Το σύστημα δεν μπορεί να είναι ούτε στατικό ούτε δογματικό και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της κοινωνικής ασφάλισης», επεσήμανε ο κ. Μέργος, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ».

Η ΙΝG

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της ING Insurance Κεντρικής Ευρώπης, Tom Kliphuis, τόνισε ότι απαιτείται «πολιτική υποστήριξη και όχι πολιτικός οπορτουνισμός. Πάντα υπάρχει ο πειρασμός να βάλουν κάποιοι 'στο χέρι' τα ταμεία».

Ο κ. Ν. Αναλυτής

Περιορισμό του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων, αναδιάταξη των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης πρόταξε ως απαντήσεις στις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής.

Χαρακτήρισε το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα «πολυδαίδαλο και κατακερματισμένο».

ΕΒΕΑ - ΣΕΒ

Δομική εξυγίανση, με βάση κοινά αποδεκτές αρχές, όπως η αναλογικότητα, η ισονομία και η αλληλεγγύη, ζήτησε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Την πολιτικοποίηση του ζητήματος, η οποία αποτελεί, όπως είπε, «το μεγαλύτερο εμπόδιο» και «απομακρύνει από την ευρεία κοινωνική συναίνεση», στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής.

Ποιους αφορά

Περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους θα θίξουν τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, εκτιμούν αρμόδιες συνδικαλιστικές πηγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 250.000 θα έχουν δραστικές περικοπές στην επικουρική ασφάλιση, 200.000 εργαζόμενες μητέρες θα επηρεαστούν, άλλες 200.000 που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν θα παραμείνουν αναγκαστικά περισσότερο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι θα θιγούν και 150.000 περίπου που είχαν ασφαλιστεί από το 1978 και λόγω διακοπών στην απασχόληση δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τι μέτρα προτείνει κ. Ν. Γκαργκάνας

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού προβλήματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η οικονομία μακροπρόθεσμα, πρότεινε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας.

Αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τις προοπτικές του, έθεσε και ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αφενός για να περιορίσουν το δημοσιονομικό βάρος από την αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις και την περίθαλψη, αφετέρου να τονωθεί η απασχόληση.

Ειδικότερα ο κ. Γκαργκάνας προτείνει:

* Μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Ελλάδα, μέσω της στήριξης των οικογενειών που έχουν παιδιά και μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας του χρόνου εργασίας.

* Η παροχή στους εργαζομένους της ευχέρειας να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και όταν φθάνουν στην ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης.

* Την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μακροπρόθεσμα, που μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας, την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό, σημείωσε ότι ο πληθυσμός 65 ετών και άνω θα αυξηθεί κατά 60% περίπου, ενώ ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών θα μειωθεί κατά 20%.

Επίσης, ο λόγος των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από το 2005 έως το 2050 και να υπερβεί το 60%, που σημαίνει ότι, ενώ το 2005 αντιστοιχούσαν περισσότεροι από τρεις εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο, το 2050 η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε μόλις 1,6 εργαζομένους.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, τα πυρά των συνδικαλιστών προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, χθες, στο συνέδριο του Economist.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, σε σχετική δήλωσή του ανάφερε ότι «είχε στόχο να υποβοηθήσει την κυβέρνηση, να περάσει την αντιασφαλιστική πολιτική της».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα