Ασαφές το τοπίο για τις αντικειμενικές

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 12:02

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά ακινήτων, καθώς το οικονομικό επιτελείο αρνείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το εάν θα προχωρήσει τελικά το Μάρτιο στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέφυγε να προσδιορίσει τις προθέσεις του καθώς αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι έχουμε πει για τις αντικειμενικές αξίες».

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ίδιος ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει τονίσει ότι «οι αυξήσεις θα γίνουν στην ώρα τους», αλλά και ότι «θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες της αγοράς».

«Παγωμένη» η αγορά

Θέσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους παράγοντες της κτηματαγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει μια οριστική απόφαση από το οικονομικό επιτελείο καθώς η αγορά έχει «παγώσει».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη έτοιμες τις προτάσεις τους που προβλέπουν αυξήσεις δυο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς εισηγούνται χαμηλότερες αυξήσεις για τις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες για τις «φθηνές».

Στόχος βέβαια των παραγόντων του υπουργείου, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%.

Από την άλλη ωστόσο πλευρά υπάρχουν παράγοντες που τονίζουν ότι οι αυξήσεις, αφού δεν έχουμε προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να είναι τέτοιες που «ο κόσμος να τρίβει τα μάτια του». Δικαιολογούν μάλιστα την κίνηση αυτή από το γεγονός ότι τα ακίνητα είναι πλέον από τις ελάχιστες «πηγές» εσόδων του 2008 και επομένως θα πρέπει να την «εκμεταλλευτούν» όσο μπορούν.

Επιπτώσεις στη φορολογία

Σε κάθε περίπτωση τυχόν νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως επεσήμαναν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».

Με τα δεδομένα αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει «παγωμένη» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η τρίτη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επηρεάσει και περίπου 16 φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες.

Τα εκτός σχεδίου

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά στα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, οικόπεδα, κτίσματα) το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζεται για τη δεύτερη αύξηση, ενώ θα απομένει μια ακόμη στις αρχές του 2009.

Στόχος των αυξήσεων αυτών είναι όπως με την πάροδο της τριετίας το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εκτός σχεδίου ακίνητα να έχει προσεγγίσει το 100%.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων αναμένεται ότι θα ισχύσουν σε νησιωτικές, τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, στις υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης, αλλά και όσες παρουσιάζουν άνθηση (Ανατολική Αττική, αυτές που είναι πλησίον του αεροδρομίου κ.λπ.).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα