Σε ισχύ η εξομοίωση φόρου καυσίμων

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 12:10

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ όσον αφορά στη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης ισχύει από σήμερα, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει την εξομοίωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας υποχρέων, αλλά και το ότι μέχρι χθες στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙΠΕΘΕ) είχαν εγγραφεί 4.750 πρατηριούχοι επί συνόλου 8.000, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και πρωτίστως την κάλυψη των αναγκών ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στην άμεση υλοποίηση του μέτρου αποκλείοντας οποιαδήποτε περίπτωση να δοθεί έστω και μικρή χρονική παράταση.

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και παρατάσεων και ήρθε πλέον η ώρα να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά χθες, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η εξομοίωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, το χρώμα του οποίου παραμένει κόκκινο, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν σήμερα στην αγορά, ενώ εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στο χώρο των υγρών καυσίμων.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, ενώ στους πρατηριούχους που έχουν εγγραφεί στο σύστημα και αρνούνται να διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης αν και το έχουν προμηθευτεί θα τους αφαιρείται η σχετική άδεια.

Τρεις βασικές αρχές

Το νέο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, από το οποίο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα «τονωθούν» οι εισπράξεις του δημοσίου και θα στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ειδικά για φέτος με το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, στηρίζεται όπως υπογράμμισε χθες και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας σε τρείς βασικές αρχές:

*ο τελικός καταναλωτής δεν θα έχει καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση αφού θα συνεχίσει να προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ελάχιστο Ε.Φ.Κ., δηλαδή 21 ευρώ/χιλιόλιτρο

*η εφαρμογή του είναι απλή και αντιγραφειοκρατική, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε μετακύλιση λειτουργικού κόστους από τους υπόχρεους στα νοικοκυριά

*έχει δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό όσων παρανομούν, από τη φάση του εκτελωνισμού μέχρι και την παράδοση στον τελικό καταναλωτή, ενώ εντοπίζει μη νόμιμες καταναλώσεις παρέχοντας στοιχεία στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μόνη υποχρέωση που θα έχουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι να δίνουν τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής, που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ της κατοικίας τους και σε περίπτωση πολυκατοικίας στον λογαριασμό της ΔΕΗ κοινοχρήστων, προκειμένου να καταγραφούν ακριβώς οι ποσότητες πετρελαίου που χρειάζεται κάθε οίκημα.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στη λειτουργία του ΗΦΑΙΣΤΟΣ, όπως ανέφερε ο κ. Μπέζας, χωρίζεται στις εξής ενότητες:

**όλα τα μέλη του Μητρώου ΔΙΠΕΘΕ πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά στο σύστημα όλες τις κινήσεις του πετρελαίου θέρμανσης (εκτελωνισμούς, αγορές, πωλήσεις κλπ), με συγκεκριμένο τύπο αναλυτικής κατάστασης σε περίοδο επτά ημερών, καθώς και αντίγραφα όλων των παραστατικών σε μηνιαία βάση

**ελέγχει όλες τις κινήσεις, αφού υπάρχει δυνατότητα σε περίπτωση προβλημάτων (ελλείψεων, λαθών) να ειδοποιεί τα μέλη του Μητρώου για διορθωτικές κινήσεις, ενώ σε περίπτωση μη νόμιμης χρήσης ενημερώνει άμεσα τον ελεγκτικό μηχανισμό

**επιτρέπει την άμεση επιστροφή του φόρου, σε διάστημα δύο ημερών, αφού για πωλήσεις σε καταναλωτή που έχουν γίνει με μειωμένη τιμή το ΗΦΑΙΣΤΟΣ προσδιορίζει άμεσα το ποσό της επιστροφής, το οποίο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του τελικού πωλητή μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Συγκεκριμένα, η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού βέβαια αυτοί έχουν υποβάλει την ειδική κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου. Με τη χρήση άλλωστε της σύγχρονης τεχνολογίας θα πραγματοποιείται μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση όλων των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου σε όλα τα στάδια που ακολουθούν τον εκτελωνισμό του.

Διασταύρωση σε 3 φάσεις

Ειδικότερα οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπέζας, σε τρεις φάσεις:

- σε πρώτη φάση θα γίνονται έλεγχοι με βάση τα παραστατικά εκτελωνισμού

- στη συνέχεια οι έλεγχοι θα γίνονται με διασταύρωση στοιχείων και παραστατικών κατά τη διακίνηση, ενώ

- ο τελικός έλεγχος και διασταύρωση θα γίνεται με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης ανά ακίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πρατηριούχοι δεν εγγραφούν στο Μητρώο ΔΙΠΕΘΕ θα πρέπει να πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης με βάση τον αυξημένο Ε.Φ.Κ. αφού δεν θα μπορούν να εισπράξουν τη διαφορά.

Οι αγρότες

Εκτός όμως από την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από σήμερα αλλάζει και η διαδικασία σε ό,τι αφορά στη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες.

Συγκεκριμένα οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο.

Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα