Προβληματισμένη η αγορά για τον ΕΦΚ σε πετρέλαιο - βενζίνη

Δυσλειτουργίες αναμένουν οι βενζινοπώλες
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 12:11

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ στην αγορά υγρών καυσίμων αναμένονται από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου που προωθεί η κυβέρνηση για την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Παράγοντες της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος επισημαίνουν ότι κατά το πρώτο διάστημα για την καθιέρωση του ενιαίου φόρου θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην αγορά, προερχόμενα κυρίως από περιοχές της περιφέρειας και ουσιαστικά από πρατήρια που εδρεύουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και δεν διαθέτουν σύνδεση με το internet.

Για το σκοπό αυτό οι βενζινοπώλες ζήτησαν από την κυβέρνηση παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του νέου καθεστώτος κατά 15 ημέρες, χωρίς όμως το αίτημά τους να γίνει δεκτό από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δημ. Μακρυβέλιος, επέμενε και χθες ότι για την εξίσωση των δύο φόρων δεν εφαρμόζεται η ορθή διαδικασία, αλλά μια γραφειοκρατική μέθοδος που μόνο προβλήματα προκαλεί στον κλάδο, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων της χώρας να αναγκαστεί να διακόψει από σήμερα τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην κατανάλωση.

Κι όλα αυτά ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο έχει κορυφωθεί, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Παράγοντες του κλάδου τόνιζαν, χθες, ότι σημαντικός αριθμός πρατηριούχων έχει δηλώσει αδυναμία κάλυψης των παραγγελιών τις οποίες δέχεται. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πολλά νοικοκυριά θα εξυπηρετηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου είναι αδύνατο να διατεθούν στην κατανάλωση, με το νέο καθεστώς, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες έχουν κλειστεί παραγγελίες.

Προστίθεται δε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 με 4 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα η διάθεσή του να γίνεται με τιμές έως και 74 λεπτά το λίτρο για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων, ενώ για μικρότερες παραγγελίες η τιμή του λίτρου ξεπερνά και τα 80 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, οι βενζινοπώλες θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, θα το διαθέτουν στα νοικοκυριά σε τιμές που θα περιλαμβάνουν το χαμηλό φόρο και στη συνέχεια θα λαμβάνουν τη διαφορά που θα προκύπτει από το φόρο υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, από σήμερα, καταργείται το αγροτικό πετρέλαιο, καθότι οι αγρότες θα προμηθεύονται αποκλειστικά πετρέλαιο κίνησης και θα λαμβάνουν επιστροφές τις οποίες θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα