Γ. Αλογοσκούφης: Κοινή πορεία δράσης για τη σταθερότητα του Ασφαλιστικού

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 14:51

Την ανάγκη κόμματα και κοινωνικοί φορείς να καταλήξουν σε μια κοινή πορεία δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Όπως είπε, η σταθερότητα αυτή συνδέεται άμεσα με την ομαλή καταβολή των συντάξεων, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις επιδόσεις της οικονομίας και την αλληλεγγυή των γενεών.

Ο κ. Αλογοσκούφης, επαναλαμβάνοντας πως «είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, αξιόπιστο και κοινωνικά δίκαιο», σημείωσε πως σήμερα «το σύστημα με τα σταθερά αυξανόμενα ελλείμματά του δεν είναι βιώσιμο». «Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι δαπάνες για συντάξεις, που σήμερα ανέρχονται περίπου στο 13% του ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια θα σημειώσουν αλματώδη άνοδο για να φθάσουν το 2050 στο 25% του ΑΕΠ. Συγκλίνουν, επίσης, ότι η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των δαπανών αυτών θα αυξηθεί από το 5,9% του ΑΕΠ, που ήταν το 2007, στο 15% του ΑΕΠ το 2050. Είναι φανερό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο βάρος» διευκρίνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως κάθε χρόνο τα λειτουργικά ελλείμματα του ασφαλιστικού διευρύνονται, «από το 2000 μέχρι το 2008, δηλαδή μέσα σε εννιά μόλις χρόνια, έχει σχεδόν διπλασιαστεί» και πρόσθεσε πως «υπερκαλύπτονται από την επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η επιχορήγηση αυτή επίσης διευρύνεται - και πέραν των υποχρεώσεων του Κράτους». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από το 2000 ως το 2008 ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει δώσει στα Ταμεία 91,4 δις ευρώ. «Τα τελικά πλεονάσματα της τάξης των 31,4 δις ευρώ που εμφανίζουν τα Ταμεία στο σύνολό τους, δεν θα υπήρχαν ούτε κατά διάνοια, αν δεν υφίστατο η επιχορήγησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το λειτουργικό έλλειμα ήταν 2,7% του ΑΕΠ το 2000, το 2001 3,7% του ΑΕΠ, το 2002 3,5% του ΑΕΠ, το 2003 4,1% του ΑΕΠ, το 2004 4,4% του ΑΕΠ, το 2005 4,9% του ΑΕΠ, το 2006 ήταν 4,3% του ΑΕΠ, πέρυσι 4,7% του ΑΕΠ, και το 2008 θα είναι 5,1% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, είπε πως ήταν συνεπής, και εξειδίκευσε σημειώνοντας πως «σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, η επιχορήγησή του από τον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχεται στα 2,45 δις. ευρώ (δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ). Επίσης, στον φετινό Προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό 1,17 δις. ευρώ υπέρ του ΙΚΑ για να φθάσει στο 1% του ΑΕΠ η επιχορήγηση για το σύνολο της περιόδου 2003-2008».

Κατέληξε πάντως σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν λύνεται με τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, «με το 1% του ΑΕΠ δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλειμμάτων» και πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ανακοπή της διεύρυνσης των ελλειμμάτων. «Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η ίδρυση του Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών που χρηματοδοτείται με συγκεκριμένους υγιείς πόρους» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα