ΣΒΕΕ: Μεγάλες οι ζημίες από την απεργία στον ΟΛΘ

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 14:31

Πλήρης επιβεβαίωση των ανησυχιών που εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των 17 παραγωγικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, για τις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της περιοχής, χάνοντας πωλήσεις, πελάτες, αλλά και ολόκληρες αγορές, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων 180 εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γίνεται μέσω των αποτελεσμάτων έρευνας μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ).

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από τον ΣΒΒΕ το τριήμερο 13 – 15 Φεβρουαρίου μεταξύ 75 μελών του, προέκυψαν τα ακόλουθα:

1. Το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξ αιτίας των κινητοποιήσεων, το 16% αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και μόνο το 3% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν σε μικρό βαθμό τη λειτουργία της επιχείρησής τους,

2. Αναφορικά με το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις εξ αιτίας των κινητοποιήσεων:

* Το 23%, έχει υποστεί ζημία έως και 200.000 €.

* Το 27% έχει υποστεί ζημία μέχρι 1 εκατ. €.

* Το 38%, έχει υποστεί ζημία μέχρι 3 εκατ. €.

* Το 12%, έχει υποστεί ζημία από 3 εκατ. € και άνω.

3. Στο ερώτημα εάν οι κινητοποιήσεις έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται μέσω άλλων λιμένων, εναλλακτικών οδών και μεταφορικών διαύλων, το 100% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε καταφατικά.

Μετά τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να χαθούν μόνιμα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΘ.

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος έχουν υποστεί τεράστια ζημία, με αποτέλεσμα να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη επιβαρημένη ανταγωνιστικότητά τους.

Ταυτόχρονα, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Μακεδονία και τη Θράκη, για μόλις 180 εργαζόμενους.

Ο ΣΒΒΕ επισημαίνει και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση αυτή θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους καταναλωτές, στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες και στους εμπόρους της Βορείου Ελλάδος. Θεωρούμε ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και σε έτοιμα καταναλωτικά προϊόντα στην αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε σειρά από βασικά προϊόντα.

Παράλληλα υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος λόγω έλλειψης πρώτων υλών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΘ



Σχολιασμένα