Επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στο α’ εξάμηνο «βλέπει» το Ifo

Σε χαμηλά 4,5 ετών ο δείκτης Παγκόσμιου Οικονομικού Κλίματος
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008 14:11
UPD:14:13

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες καταγράφει η έκθεση «Παγκόσμιο Οικονομικό Κλίμα» για το πρώτο εξάμηνο του 2008, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), έδειξαν ότι οι επιπτώσεις στην Ασία από την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου ήταν σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Ο δείκτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 90,4 μονάδες - στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2003 - από 99,3 μονάδες στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Ο επιμέρους δείκτης που εκφράζει την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας υποχώρησε στις 109,6 μονάδες, από 118,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στις 71,9 μονάδες, από 80,7 μονάδες που ήταν στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2007.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου επηρεάζει σε «κρίσιμο βαθμό», πέρα από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, τα συστήματα της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας.

Το Ifo άφησε, ωστόσο, χαραμάδα ελπίδας, εκτιμώντας ότι η αρνητική επίδραση αυτής της κρίσης θα επικεντρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και θα εξασθενήσει στη συνέχεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα