Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Αλγερία

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση της ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 16:48

Η δίωρη θερμή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, στο δεύτερο σταθμό περιοδείας της στο Μάγρεμπ υπογράμμισε τις άριστες πολιτικές σχέσεις και επιβεβαίωσε την κοινή βούληση για αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού οικονομικής συνεργασίας.

Την υπουργό περίμενε στο Αλγέρι υψηλού επιπέδου ελληνική αποστολή με εκπροσώπους φορέων του επιχειρηματικού κόσμου υπό τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Θ. Σκυλακάκη. Η αποστολή αυτή αποτελεί προπομπό επιχειρηματικής αποστολής η οποία θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου και κατά την οποία θα αποσαφηνιστούν τα πεδία συνεργασίας.

Η κ. Μπακογιάννη εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου και συνοδευόμενη, παρά το πρωτόκολλο, από τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα επιβεβαίωσε το εξαιρετικό πολιτικό κλίμα, είπε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα της περιοχής και ότι αποφάσισαν να ενισχυθεί η διμερής οικονομική συνεργασία. "Οι ελληνικές επιχειρήσεις υποδηλώνουν με την παρουσία τους εδώ το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για συνεργασία, τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι κοινή επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα συνεργασίας και ευημερίας.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ και τον ομόλογό της Μουράντ Μεντέλσι.

Λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Τύνιδα παρακάθησε σε γεύμα εργασίας παρουσία των εκπροσώπων των Ελλήνων επιχειρηματιών και με τη συμμετοχή πέντε υπουργών της Αλγερίας, του υπουργού Εξωτερικών Μουράντ Μεντέλσι, του υπουργού Οικονομίας Καρίμ Τζούντι, του υπουργού Αλιείας Σμαίλ Μιμούν, του υπουργού Μεταφορών Μοχάμεντ Μαγλάουι και του υπουργού Βιομηχανίας Αμπντελχαμίντ Τεμάρ.

Σε μία χώρα όπου το κράτος έχει έντονο παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία, η παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για την προώθηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη συνάντηση χθες της ελληνικής οικονομικής αποστολής στην οποία εκπροσωπείται ο ΣΕΒΒΕ, το ΕΒΕΑ, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Επιμελητηρίου, ο Σύνδεσμος Μελετητών, η Ενωση Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, με το Αλγερινό Εμπορικό Επιμελητήριο, η αλγερινή πλευρά εξέφρασε την επιθυμία για συνεργασία κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, τον τουριστικό, τον αγροτικό και τη βιομηχανία τσιμέντου.

Η Αλγερία έχει υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα (110 δισ. δολάρια) από ενεργειακούς πόρους και βρίσκεται στην αρχή της οικονομικής ανασυγκρότησης. Θέλει να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να μην εξαρτάται μόνο από την ενέργεια. Θέλει επίσης να διαφοροποιήσει τους επενδυτές και προμηθευτές τεχνογνωσίας, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία η Ελλάδα μπορεί να παίξει εδώ σημαντικό οικονομικό ρόλο γιατί είναι φίλη χώρα, ανήκει στην ΕΕ και τη Μεσόγειο και διαθέτει τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς. Ενδεικτικό της δυναμικής που παρουσιάζει η αλγερινή αγορά είναι η πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών να ανοίξει εντός του έτους Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Αλγέρι.

Με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών απόψε στην Τύνιδα ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα η τριήμερη περιοδεία της στο Μάγρεμπ (αραβική Δύση).

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα