ΕΕΤΤ: Φόρουμ για την ευρυζωνικότητα

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 16:36

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα Ημερίδα Διαλόγου που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για την παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεων αλλά και των συμπερασμάτων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του Forum Ευρυζωνικότητας.

Το Forum Ευρυζωνικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός πολυδιάστατου προγράμματος ενεργειών για το «2007 Έτος Ευρυζωνικότητας». Στόχος του Forum είναι να εξετασθούν κρίσιμες για την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας πτυχές, μέσα από έναν ευρύ διάλογο που αγκαλιάζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας, της αγοράς, της επιστημονικής κοινότητας καθώς και την κοινωνία των πολιτών.

Τα θέματα που εξετάστηκαν από τις ομάδες εργασίες του Forum, είναι τα εξής: 1) Ψηφιακό Περιεχόμενο και Διαδικτυακές Εφαρμογές, 2) Εκπαίδευση-Επιμόρφωση, 3) Γεφύρωση Ψηφιακού Χάσματος, 4) Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνισμός- Βιωσιμότητα, 5) Πολιτικές Προώθησης Ευρυζωνικότητας.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό στο ακροατήριο ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Βασίλειος Ανδρονόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Καθηγητής Βασίλειος Ασημακόπουλος.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε στο χαιρετισμό του: «Αν αξιοποιήσουμε σωστά και έγκαιρα τις ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να ωφεληθούμε ως άτομα, ως πολιτεία, ως χώρα. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες και καλές θέσεις εργασίας. Μπορούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του Πολίτη. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να αρθεί οριστικά ο κοινωνικός αποκλεισμός ευπαθών αλλά και γεωγραφικά αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού». Αναφερόμενος στη στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες, ο κ. Υπουργός επεσήμανε: «Ο κεντρικός άξονας της στρατηγικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες 2008-2013, έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών. Με τη δημιουργία, δηλαδή, δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς, οι οποίες θέλουμε να φτάσουν στο σπίτι του κάθε χρήστη (Fiber Τo Τhe Ηome), αλλάζοντας την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ανάμεσα στις χώρες εκείνες που προσαρμόζονται εγκαίρως στις ανάγκες της νέας εποχής και που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, 500.000 σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο FTTH. Στη Δανία εφαρμόζεται σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, ενώ στη Γαλλία εκπονήθηκε στρατηγική για 4.000.000 σπίτια. Το σχέδιό μας προβλέπει σύνδεση 2.000.000 νοικοκυριών μέχρι το 2013. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο. Αλλά δικαιούμαστε και στην Ελλάδα να είμαστε φιλόδοξοι, σχεδιάζοντας πάντα με ρεαλισμό. Το συνολικό κόστος των ενεργειών μας με βάση τη Στρατηγική υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους καθώς και από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ο σύμβουλος που έχουμε προσλάβει με διαγωνισμό, εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. -Η πρώτη ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Στρατηγικής μας, ήρθε από την Κομισιόν. Χωρίς καμιά προσυνεννόηση, συνεχάρη δημόσια την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες της.»

O Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, κατά την εισαγωγική του ομιλία χαρακτήρισε το 2007, κομβική χρονιά για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην Ελλάδα. Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες αγορές. Επιπλέον, τόνισε: «Η επιδίωξη αυτή, θεωρούμε, ότι είναι πολυδιάστατατη και δεν εξαντλείται μόνο σε δίκτυα υποδομής και σε αριθμούς συνδρομητών. Απαιτεί (1) εφαρμογές που θα δώσουν χρήσιμο και ελκυστικό περιεχόμενο στην ευρυζωνικότητα, (2) νέες δεξιότητες από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις και από τον κρατικό μηχανισμό και (3) νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες πολιτικές. Και κυρίως, βέβαια, απαιτεί τη συμβολή όλων μας, της Πολιτείας με τα συντεταγμένα της όργανα, του επιχειρηματικού κόσμου, των τοπικών κοινοτήτων και των κοινωνικών φορέων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα