Ράλι σε Ευρώπη και Wall Street

Από την πιστοληπτική αξιολόγηση των μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης ομολόγων
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 00:01

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της πιστοληπτικής αξιολόγησης των μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης ομολόγων των ΗΠΑ και η είδηση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως IBM αναμένει υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων κέρδη για το 2008 αντιστάθμισαν πληθωριστικές ανησυχίες και λειτούργησαν σαν δυναμίτες πυροδοτώντας ράλι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το χρηματοοικονομικό κλάδο να ηγείται των κερδών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,47%, στις 6.087,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,09%, στις 4.973,07 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, με κέρδη 1,50%, έκλεισε στις 6.985,97 μονάδες, μετά και την απρόσμενη άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo το Φεβρουάριο.

Ευνοϊκή ήταν η ημέρα για τον ασφαλιστικό κλάδο στον απόηχο της είδησης ότι ο Standard & Poor's διατήρησε την αξιολόγηση ΑΑΑ για την MBIA και την Ambac Financial. Στον τραπεζικό κλάδο ξεχώρισε η Standard Chartered, καθώς τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Επίσης, η ThyssenKrupp ενισχύθηκε, καθώς η Credit Suisse αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μεγαλύτερης χαλυβουργικής της Γερμανίας.

Τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αναμένεται να περιοριστούν στο τρέχον και επόμενο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τα κέρδη 2008 των εταιρειών του Stoxx 600 στο 6,9% από 11% το Δεκέμβριο.

Το ράλι των αμερικανικών blue chips κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς βρήκαν έρεισμα στο σχέδιο της ΙΒΜ για επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 15 δισ. δολαρίων, η οποία επίσης αναθεώρησε θετικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2008.

Ωστόσο, η ανοδική τάση μετριάζεται στον τεχνολογικό κλάδο από την Google, η οποία σημειώνει τη μεγαλύτερη βουτιά από το Μάρτιο, καθώς η UBS προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της εταιρείας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,65%, στις 13.824,72 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα