ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν χθες το κλίμα στις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι καθησυχαστικές δηλώσεις Μπους δεν ήταν αρκετές για να απομακρύνουν τα σενάρια για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, οι προειδοποιήσεις Μπερνάνκι για το χρηματοοικονομικό τομέα και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα είχαν τον πρώτο λόγο στην ψυχολογία των επενδυτών, με συνέπεια οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες να βρεθούν στο κόκκινο.
Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow Jones και ο Nasdaq υποχωρούσαν 0,6%, έχοντας καταγράψει νωρίτερα απώλειες κοντά στο 1%.
Η ανακοίνωση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο ήταν αυτή που κατά κύριο λόγο θορύβησε τους επενδυτές. Για το σύνολο του 2007 η αμερικανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% -τους βραδύτερους της τελευταίας πενταετίας.
Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Μπεν Μπεράνκι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τους φόβους, διαβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει επιβράδυνση, δεν οδεύει όμως σε ύφεση.
Ο διοικητής της Fed, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό τομέα είναι μεγάλο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μικρές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην αγορά ακινήτων θα βρεθούν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, μαζικές ρευστοποιήσεις κατεγράφησαν τόσο στο χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και σε εκείνον των κατασκευών. Ο δείκτης κατασκευαστών κατοικιών του Dow Jones παρουσίαζε απώλειες άνω του 6%.
Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι D.R. Horton, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 9%, ενώ απώλειες 75 περίπου παρουσίαζε και η Hovnanian Enterprises.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.333,99 μονάδες, μειωμένος κατά 1,8%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.965,7 μονάδες, με απώλειες -1,82%, ενώ 2 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε στο Παρίσι ο CAC 40.
Απώλειες της τάξης του 1,93 παρουσίασε στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της πτώσης, με την UBS να υποχωρεί 4,9% έπειτα από την προειδοποίηση της Morgan Stanley για νέες διαγραφές ενεργητικού από τον ελβετικό όμιλο. Απώλειες 4% παρουσίασε και η Societe Generale. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε μειωμένος κατά 0,75%.