Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινούνται οι ασιατικές μετοχές με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την έκθεση ότι η οικονομία των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο συρρικνώθηκε, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα περίπου τριών ετών έναντι του δολαρίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 1,4% φθάνοντας στις 147,22 μονάδες στις 11:01 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης ισχυροποιήθηκε 2,6% αυτόν τον μήνα μετά την υποχώρησή του 16% το προηγούμενο τρίμηνο εν μέσω ανησυχιών ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ ωθεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 2,5% φθάνοντας στις 13.573,36 μονάδες, οδεύοντας για πέμπτη μηνιαία πτώση. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχωρούσε 2,2%, οδεύοντας για τέταρτη μηνιαία πτώση, το μακροβιότερο διάστημα απωλειών από το 1992. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Απώλειες σημείωσαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει άνοδο 0,8%. Ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 0,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία εβδομάδα.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου στα 104,68 από 106,35 που ήταν κατά το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο μετά το χαμηλότερο ΑΕΠ των ΗΠΑ που τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει περαιτέρω τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Ανοδικά επίσης κινήθηκαν τα νομίσματα της Αυστραλίας, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα