ΕΣΕΕ: Ανάγκη για μέτρα κατά της ακρίβειας

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 09:51

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ κρίνεται, από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η αναγκαιότητα λήψης και κυρίως άμεσης εφαρμογής μέτρων και ανάληψης πρωτοβουλιών απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όσον αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει η «ακρίβεια» στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία κακής ψυχολογίας στον καταναλωτή και με άμεσες συνέπειες στην κίνηση όλης της Αγοράς.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες, επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του εμπορικού κόσμου, η ΕΣΕΕ και οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν κατά καιρούς αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. παροτρύνοντας τους συναδέλφους να απορροφήσουν τα όποια ποσοστά αυξήσεων κόστους ο καθένας μπορεί, ή καθιερώνοντας τριήμερα χαμηλών τιμών και άλλα.

Στην ίδια κατεύθυνση χαρακτηρίζεται θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης να παρέμβει δραστικά, με την εξαγγελία των 41 μέτρων και ρυθμίσεων που αφορούν όλα τα επίπεδα παραγωγής και διακίνησης αγαθών.

Ωστόσο, η Συνομοσπονδία, αναμένοντας και τις λεπτομέρειες εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι, το οργανωμένο εμπόριο ήταν, είναι και θα είναι ανοικτό σε κάθε συνεργασία που θα στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, απ' οπουδήποτε και να προέρχεται.

Όπως ανοικτές είναι -τονίζεται αρμοδίως- και οι πόρτες των καταστημάτων στους πολλούς και ποικίλους ελέγχους που καθημερινά δέχονται οι εμπορικές επιχειρήσεις. «Αρκεί οι έλεγχοι να είναι δίκαιοι, να απευθύνονται σε όλους, να γίνονται δηλαδή σ' όλο το φάσμα της Αγοράς και σ' όλη την Επικράτεια».

Σύμφωνα, εξ άλλου, με την ΕΣΕΕ, ο στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τέτοιων παθογόνων φαινομένων, όπως είναι η ακρίβεια, αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΑΝ, που έχει όμως και την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής των λαμβανομένων αποφάσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Δυστυχώς, -προστίθεται στην ανακοίνωση-, σε καθημερινή βάση, η υπερδιόγκωση του κάθε μορφής παρεμπορίου μας θυμίζει ότι, οι νόμοι υπάρχουν αλλά δυστυχώς τα εντεταλμένα όργανα δεν μεριμνούν για την εφαρμογή τους.

Προτεραιότητες

Η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο της καταστατικής αποστολής της και θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της «ακρίβειας» σκοπεύει:

1. Να αναπτύξει ένα συνεχή, συστηματικό και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ των δυνάμεων και της αγοράς.

2. Να αναλάβει ή να συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες και προγράμματα ενημέρωσης του καταναλωτή.

3. Να ζητήσει από το Κράτος να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας παγώνοντας τις τιμές των όποιων υπηρεσιών προσφέρει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα