Κίνα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 10:38

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων άφησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιαοτσουάν, προκειμένου να τιθασεύσει τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 11 χρόνια.

«Υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο Ζου, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο στο Πεκίνο. Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε απόφαση περιπλέκεται από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed και από τον στόχο της κυβέρνησης να αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Χθες, άλλωστε, ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο δήλωσε πως βασική του προτεραιότητα είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού.

Ο Ζου, ο οποίος αύξησε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό εννέα ετών του 7,47%, θα πρέπει πλέον να μειώσει τις τιμές καταναλωτή, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει μεγάλη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία.

Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 4,8% εντός του 2008, όσο ήταν δηλαδή και πέρυσι. Τον Ιανουάριο, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύτηκαν κατά 7,1%, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους τροφίμων και ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα