Βρετανία - Πιέσεις να μην εφαρμοστεί το νέο φορολογικό καθεστώς για τους ξένους

Φόβοι για «μεγάλη έξοδο» ξένων επιχειρηματιών
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:33

Πληθαίνουν στη Βρετανία οι πιέσεις από θεσμικούς και άλλους παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου προς τον υπουργό Οικονομικών, Αλισταρ Ντάρλινγκ, να μην προχωρήσει στη φορολόγηση των ξένων που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Βρετανία.

Με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, καταργούνται πολλά φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα οι ξένοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου.

Εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση Μπράουν την ερχόμενη Τετάρτη, εντείνονται οι προειδοποιήσεις ότι το νέο φορολογικό καθεστώς θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην αγγλική οικονομία και θα υπονομεύσει την θέση του Λονδίνου ως του πρώτου οικονομικού κέντρου του κόσμου, προς όφελος της Ν. Υόρκης.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η χθεσινή παρέμβαση του Μέρβιν Ντέιβις, προέδρου της Επιτροπής «Σοφών» που συμβουλεύουν τον βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, σε θέματα επιχειρήσεων, ο οποίος συνέστησε στον υπουργό των Οικονομικών «να είναι πολύ προσεκτικός» πριν καταργήσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν σήμερα στην Βρετανία οι αλλοδαποί - οι χαρακτηριζόμενοι ως «non domiciles» που φορολογούνται μόνο για τα έσοδά τους στην Βρετανία.

Με το νέο φορολογικό καθεστώς που έχει ανακοινώσει ο υπουργός των Οικονομικών, κάθε ξένος που εργάζεται ή έχει επιχειρήσεις στη Βρετανία, θα πληρώνει το ποσό των 30.000 λιρών το χρόνο, εάν δεν επιθυμούν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στο εξωτερικό.

Η προοπτική εφαρμογής του εν λόγω φορολογικού νομοσχεδίου έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους ξένους που εργάζονται κυρίως στο Σίτι. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου εκδηλώνουν την πρόθεση να επιστρέψουν στον Πειραιά, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, παρακολουθεί το θέμα και διατηρεί κάποιες ελπίδες ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών θα καθυστερήσει την εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώτος, όπως του έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος των Βρετανών Βιομηχάνων.

Εκτός από τον επιχειρηματικό κόσμο, πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών ασκεί και ο ακαδημαϊκός κόσμος, προειδοποιώντας ότι τα Πανεπιστήμια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα χάσουν πολλούς αξιόλογους πανεπιστημιακούς που έρχονται να εργαστούν από το εξωτερικό.

Ανάλογη παρέμβαση προς τον κ. Ντάρλινγκ έκανε πρόσφατα και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, μετά τη δημοσίευση έκθεσης στην οποία επισημαίνεται ότι αν αρχίσει η έξοδος των ξένων επιχειρηματιών, το Λονδίνο θα χάσει την θέση που έχει σήμερα ως το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον κόσμο, και θα ξεπεραστεί από τη Νέα Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα