Σε υψηλά τριετίας αναμένεται ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Σάββατο, 08 Μαρτίου 2008 09:04

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τριών ετών προβλέπεται να έχει αυξηθεί τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα -ήδη μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωζώνη- με την αύξηση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο κόστος ενέργειας και τροφίμων, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Οι τέσσερις οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters εκτιμούν ότι οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης του πληθωρισμού θα ανέλθουν -κατά μέσο όρο- στο 4% το Φεβρουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2005. Στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2008, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε σταθερός σε ετήσια βάση, στο 3,9%.

«Τον προηγούμενο μήνα οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο... είναι πολλές οι πιθανότητες να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του πληθωρισμού, ειδικότερα σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης» επισημαίνει ο Ηλίας Λεκκός, οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το προβλεπόμενο ποσοστό πληθωρισμού για το Φεβρουάριο είναι υψηλότερο εν συγκρίσει με το μέσο πληθωρισμό στις 15 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός, στο 3,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. «Στον τομέα τροφίμων, ελλοχεύει ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών», συμπλήρωσε ο κ. Λεκκός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα