Ράλι στα χρηματιστήρια

Την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τις τράπεζες χαιρέτισαν οι επενδυτές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 00:01

Η ΚΙΝΗΣΗ της Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλων κεντρικών τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μια μεγάλη δόση κεφαλαίων των 243 δισ. δολαρίων πυροδότησε ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια και σηματοδότησε νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές χαιρέτισαν την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την εξομάλυνση της ρευστότητας από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παράλληλα με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας. Πρόσθετος ενισχυτικός παράγοντας, οι προσδοκίες της αγοράς για επιθετική μείωση επιτοκίων των 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

Σημαντική άνοδος καταγράφηκε στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαίων, ξεχώρισε για τις επιδόσεις της, ενώ και η HSBC σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός μήνα. Επίσης, η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, σημείωσε ράλι έξι εβδομάδων.

Κέρδη κατέγραψε και ο πετρελαϊκός κλάδος μετά το νέο ρεκόρ του αργού κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι, με πρωταγωνιστές την BP και την Total.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,09%, στις 5.690,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,33%, στις 4.627,69 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,19%, στις 6.524,57 μονάδες.

Στη Wall Street οι Citigroup, JPMorgan Chase και Bank of America ηγήθηκαν της ανόδου, με το χρηματοοικονομικό κλάδο να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάσημα επτά εβδομάδων. Ράλι σημείωσαν, επίσης, η Fannie Mae, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων παγκοσμίως, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη Freddie Mac.

Ο δείκτης S&P 500 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση έχει χάσει το 20% της αξίας του από την αρχή του έτους. Οσον αφορά στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,01%, στις 12.658,28 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα