Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ το αργό

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 07:13

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση κοντά σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς εικάζετο ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα διοχετεύσει έως 200 δισ. δολ. σε ομόλογα για να αποφευχθεί η ύφεση στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Το αργό αναρριχήθηκε έως τα 109,72 δολ. το βαρέλι χθες, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε αμετάβλητο στα 108,75 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:33 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 85 σεντς, ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στα 108,75 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 105,35 δολ. το βαρέλι, 10 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 12:33 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας και στα 105,83 δολ. το βαρέλι.

Χθες η International Energy Agency (ΙΕΑ) σύμβουλος των 27 βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση του 2008 για δεύτερο μήνα, καθώς οι τιμές πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι θα περιορίσουν την κατανάλωση του καυσίμου.

Η Fed σε ανακοίνωσή της στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι σχεδιάζει να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα 200 δισ. δολ. για να το στηρίξει. Αξιωματούχοι μιλώντας στους δημοσιογράφους διατηρώντας την ανωνυμία τους είπαν ότι το εν λόγω ποσόν μπορεί να αυξηθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η Fed συντόνισε αυτές της τις προσπάθειες με τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και του Καναδά, που σχεδιάζουν να διαθέσουν 45 δισ. δολ. στο τραπεζικό τους σύστημα.

Χθες το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,5495 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999 μετά τη δήλωση του Axel Weber, μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι δεν βλέπει παρέκκλιση από την πολιτική των επιτοκίων δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα