Ευφορία και προβληματισμός

Την ανοδική πορεία της Ευρώπης δεν ακολούθησε η Wall Street
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 00:01

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ανόδου βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μία ημέρα μετά τη συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές και εν μέσω θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και φημολογίας για νέες συγχωνεύσεις στον κλάδο της εξόρυξης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, η επενδυτική ευφορία έδωσε για άλλη μια φορά τη θέση της στον προβληματισμό για την κατάσταση της οικονομίας, που πολλοί φοβούνται ότι έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση. Τη νευρικότητα των επενδυτών ενέτεινε το νέο ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου, που έσπασαν και το φράγμα των 110 δολαρίων, αλλά και η είδηση για παραίτηση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτσερ.

Ετσι, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq, που την Τρίτη είχαν επιδοθεί σε ράλι, αμφιταλαντεύονταν χθες τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης ανάμεσα στο θετικό και στο αρνητικό πρόσημο. Απώλειες κοντά στο 0,8% παρουσίαζε την ίδια ώρα ο δείκτης S&P. Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν για ακόμη μια φορά οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι με την Bank οf America να παρουσιάζει απώλειες άνω του 1%.

Στον αντίποδα οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας όπως της Qualcomm και της Google είχαν κέρδη κοντά στο 1,5%. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι κινήσεις όπως αυτή της Fed να διοχετεύσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα 200 δισ. δολάρια μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Εξάλλου σε νέες έρευνες, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι οικονομολόγοι εμφανίζονταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες της αμερικανικής οικονομίας να διαφύγει την ύφεση.

Στην Ευρώπη, πάντως, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια διεύρυναν χθες τα κέρδη τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.283,09 μονάδες, αυξημένος κατά 1,1%. Θεαματική άνοδο κατά 12,7% σημείωσε η μετοχή της Standard Life. Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 43% το 2007, υπερβαίνοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς.

Σημαντικά κέρδη είχε και ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των UBS, Societe Generale και Credit Suisse να καταγράφουν άνοδο 6%. Κέρδη της τάξης του 5% και 4% αντίστοιχα παρουσίασαν και οι όμιλοι εκμετάλλευσης ορυχείων BHP Billiton και Rio Tinto. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε, ενισχυμένος κατά 1,51%, όσο και ο CAC στο Παρίσι. Ανοδο 1,15% παρουσίασε ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Στο Τόκιο ο Nikkei είχε κέρδη 1,60%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα