Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η υποχώρηση του δολαρίου και η διεύρυνση των ζημιών από τις πιστώσεις θα περιορίσουν τα κέρδη των εξαγωγέων και των τραπεζών της περιφέρειας.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 1,9% φθάνοντας στις 137,90 μονάδες στις 12:51 μ.μ. στο Τόκυο, μειώνοντας τα κέρδη δύο ημερών του 2,3%. Ο δείκτης βρίσκεται 13% χαμηλότερα φέτος καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση εν μέσω των ζημιών που σχετίζονται με τις επενδύσεις στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά και κάθε επτά μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε κέρδη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 3,1% φθάνοντας στις 12.469,04 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε απώλειες 3,1% εν μέσω των ανησυχιών για την επιδημία γρίπης που εκδηλώθηκε στην πόλη. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις αγορές της περιφέρειας εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index έκλεισε με απώλειες 0,9% μετά την ανακοίνωση των τραπεζών επενδύσεων συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. ότι το σχέδιο της Federal Reserve να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα ποσόν έως 200 δισ. δολ. ενδέχεται να μην περιορίσει τις ζημίες στις πιστωτικές αγορές.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 110,20 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Η υποχώρηση του δολαρίου κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ και η αντίστοιχη έναντι του ιαπωνικού γιέν από τον Δεκέμβριο του 2005 ώθησε τους επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Ισχυρότερο γιέν περιορίζει την αξία των ιαπωνικών πωλήσεων σε δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα