Στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα το σ/ν για το ασφαλιστικό

Ανησυχία Κ. Παπούλια για την κοινωνική ένταση
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 17:58
UPD:18:02

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, υπέβαλαν εκπρόθεσμη τροπολογία, με την οποία πρότειναν την παράταση μέχρι το 2013, της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους υπαλλήλους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, των οποίων η θέση καταργείται λόγω υπαγωγής των συνεταιρισμών σε προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των προτεινόντων, από μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να προκύψει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το κόστος της οικονομικής εξυγίανσης των συνεταιρισμών έχει ήδη προϋπολογιστεί - ενώ και από την πρόσφατη συγχώνευση του κύριου κλάδου σύνταξης και του επικουρικού κλάδου των εν λόγω εργαζομένων, προέκυψε ωφέλεια για το ΙΚΑ, ποσού 15 εκατ. ευρώ.

Γνωστοποιήθηκε πως αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν και εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους η υπουργός κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διατίθεται να δεχθεί παράταση της δυνατότητας αυτής μέχρι το 2010, εφόσον συμφωνούν με την πρόταση όλα τα κόμματα - αλλά όχι μέχρι και το 2013.

Η υπουργός Απασχόλησης, διευκρίνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση που να ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης - και στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε και πρόταση του προκατόχου της, Βασίλη Μαγγίνα, να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά τη συμπλήρωση 37ετίας, χωρίς το θεσπιζόμενο όριο ηλικίας των 58 ετών.

Συνάντηση Κ. Παπούλια με προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Την ανησυχία του για την κορύφωση της κοινωνικής έντασης εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τα οποία του παρουσίασαν τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο κ. Παπούλιας τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγώνες τους.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και δήλωσε οπαδός του κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και θα εξισορροπεί τις αντιθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ.Παναγόπουλο, ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κοινωνική σύγκρουση μπορεί οδηγήσει σε μείωση της κοινωνικής συνοχής.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε ότι η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας είναι σε πολύ εύθραυστο σημείο και τόνισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «διαλύει την κοινωνική ασφάλιση», τονίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή.

Σε διάλογο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανέφερε ότι προσβλέπει την επίλυση των προβλημάτων.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ίδρυση μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που θα ονομάζεται "Στήριξη", στόχος της οποίας θα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι επιστημονικοί φορείς

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επαναδιατυπώνουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως απορρίπτουν το σχέδιο νόμου, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως η λύση του ασφαλιστικού απαιτεί νόμους που διαμορφώνονται με συναινέσεις, διάλογο, αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με τις Συνταγματικές διατάξεις και τομές προς κατευθύνσεις που πραγματικά στοχεύουν στην επίλυση του Ασφαλιστικού.

Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός μίλησε για ενδεχόμενη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος προανήγγειλε συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης, κάνοντας λόγο για κατ' αρχήν αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος των εργαζομένων στον Τύπο περί συγχώνευσης ομοειδών κλάδων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα λύθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα