Διεύρυνση των απωλειών στην Ευρώπη, υπό πίεση το δολάριο

Σανίδα σωτηρίας από τη Fed στην Bear Stearns
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 12:28
UPD:15:35

ΠΤΩΣΗ πάνω από 3% σημείωνε νωρίτερα ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ οι απώλειες των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών ξεπερνούν το 2%.

Nωρίτερα, οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου σημείωσαν πτώση πάνω από 3% http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489273.htm , ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε απώλειες 5,18%.

Iσχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών στον απόηχο της είδησης ότι η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase & Co θα εξαγοράσει την επενδυτική εταιρεία Bear Stearns προς 240 εκατ. (2 δολ. ανά μετοχή) μετά τα προβλήματα ρευστότητας που ανακοίνωσε η τελευταία. Η Fed θα παρέχει χρηματοδότηση για την εξαγορά ύψους 30 δισ. δολ. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489074.htm .

Τα μέλη της Fed αποφάσισαν ομοφώνως να προβούν σε αιφνιδιαστική μείωση του προεξοφλητικού επιτόκιο κατά 0,25% στο 3,25% και εξουσιοδότησαν τη Fed Νέας Υόρκης να δημιουργήσει τον κατάλληλο χρηματοδοτικό μηχανισμό για να βελτιωθεί η ικανότητα των βασικών διαπραγματευτών κυβερνητικών ομολόγων προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν ρευστότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά τιτλοποιημένων ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο βρετανικό Τύπο, σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη του προέδρου της Fed με τoν πρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Φήμες για έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489352.htm .

Έντονες ανησυχίες προκαλεί επίσης η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου και το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ ($1,5904) και του ελβετικού φράγκου ($0,9674) και χαμηλά 13 ετών έναντι του γιεν (95,71 γιεν) εν μέσω έντονης ανησυχίας για την κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ και εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης της Fed.

Στα ύψη ο χρυσός

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε, σήμερα, η τιμή σποτ του χρυσού στο London Bullion Market, ενισχυόμενη έως και στα 1.030,80 δολάρια η ουγκιά.

Η τιμή του αργύρου ενισχύθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 27 χρόνων, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε αγορά του πολύτιμου μετάλλου, λόγω της νέας εξασθένησης του δολαρίου και των νέων χρηματοοικονομικών δεινών στις ΗΠΑ.

Η ονομαστική τιμή άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε έως και στα 1.030,80 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσει αργότερα στα 1.021 δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 1980, ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού λόγω της εκτίναξης των τιμών του αργού πετρελαίου, με τη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπο της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, ώθησε την τιμή του αργού στα 850 δολάρια η ουγκιά, τα οποία αντιστοιχούν σε 2.119,30 δολάρια η ουγκιά σε σημερινές αποπληθωρισμένες τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στις αγορές πολύτιμων μετάλλων GFMS Ltd.

Xρονικό παρεμβάσεων διάσωσης

Η ΔΙΑΣΩΣΗ της Bear Stearns & Co. από τη Φέντεραλ Ριζέρβ με τη βοήθεια της J.P. Morgan Chase & Co. αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα σε μια σειρά ανάλογων προσπαθειών από τις αρχές του αιώνα.

Οκτώβριος 1907: Η μαζική εκταμίευση κεφαλαίων από την Knickerbocker Trust προκάλεσε πανικό στη Wall Street. Η πρωτοβουλία του τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν συνέβαλε στην αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας, οργανώνοντας μια κοινοπραξία τραπεζών για την παροχή κεφαλαίων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το επεισόδιο οδήγησε στη δημιουργία του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεμάτων (Federal Reserve System) το 1914 για μεγαλύτερη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30: Εκείνη την εποχή κήρυξαν πτώχευση περίπου 9.000 τράπεζες. Η πρώτη κίνηση του προέδρου Ρούζβελτ ήταν η κήρυξη τριήμερης αργίας και η υπογραφή του νόμου Glass-Steagall, δημιουργώντας τη Federal Deposit Insurance Corp. προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό τομέα.

Continental Illinois, 1984: Η Continental Illinois National Bank and Trust αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα που διασώθηκε από τη Fed και την FDIC. Η Continental Illinois θεωρείτο πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει και η FDIC κατέβαλε 4,5 δισ. δολάρια για τη διάσωσή της και την αγορά των επισφαλών της δανείων.

Κρίση δανείων και καταθέσεων: Από το 1986 μέχρι το 1989 η Federal Savings and Loan Insurance Corp. έκλεισε ή στήριξε 296 ιδρύματα με ενεργητικό 125 δισ. δολαρίων, καθώς πολλές τράπεζες βρέθηκαν στο «χείλος» της χρεοκοπίας εξαιτίας επισφαλών καταναλωτικών ή στεγαστικών δανείων.

LTCM, 1998: Οι ζημίες του αμερικανικού αντισταθμιστικού ταμείου Long Term Capital Management εξαιτίας της στάσης πληρωμών σε ρωσικά κρατικά ομόλογα έσπειρε τον πανικό στις διεθνείς αγορές. Η Fed ανέλαβε τη διάσωση της LTCM με κεφάλαια 3,625 δισ. δολαρίων, τα οποία προήλθαν από διαφόρους πιστωτές. Η Bear Stearns ήταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Διαβάστε σχετικά:

- Bear Stearns: «Ντόμινο» κατάρρευσης φοβάται η Fed http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489162.htm

- Tα προβλήματα ρευστότητας φέρνουν αβεβαιότητα για τις προοπτικές των εταιρειών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489099.htm

- Η χρηματοοικονομική κρίση διευρύνεται ακόμη περισσότερο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489098.htm

- Κακή διαχείριση κινδύνου οι τράπεζες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489155.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα