Η ΡΑΓΔΑΙΑ υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου και χρυσού επανάφερε χθες σε ανοδική τροχιά τις αμερικανικές μετοχές. Στην Ευρώπη, ωστόσο, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παρασύρθηκαν από τους κλάδους ενέργειας και εξόρυξης και πάλι σε αρνητικό έδαφος, διευρύνοντας τις απώλειες της εβδομάδας.
Η κάμψη του βασικού οικονομικού δείκτη στις ΗΠΑ, επί πέμπτο διαδοχικό μήνα, η απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, αλλά και οι απογοητευτικές προβλέψεις μεγάλων εταιρειών, όπως της FedEx για τα αποτελέσματα του έτους, δεν στάθηκαν ικανά να πλήξουν το επενδυτικό κλίμα στη Γουόλ Στριτ.
Τα στοιχεία για βελτίωση της εικόνας στον κλάδο της μεταποίησης -που πάντως εξακολουθεί να συρρικνώνεται- και κυρίως οι μεγάλες απώλειες στις τιμές των εμπορευμάτων, που περιόρισαν τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυναμική επιστροφή των «ταύρων» στην αγορά μετοχών.
Πολλοί εξάλλου έσπευσαν να επωφεληθούν των αγοραστικών ευκαιριών, μετά τη νέα βουτιά της Τετάρτης, όταν ο Dow Jones απώλεσε περίπου 300 μονάδες.
Ενδοσυνεδριακά, Dow Jones, S&P και Nasdaq παρουσίαζαν κέρδη περίπου 1,5%. Την άνοδο οδηγούσαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές, με το δείκτη του κλάδου να ενισχύεται κατά 3,5%. Αλμα περίπου 12% σημείωναν οι μετοχές των ημικρατικών Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες, ότι θα τους επιτραπεί να προσφέρουν σωσίβιο σωτηρίας στην αγορά στεγαστικών δανείων. Ανοδο 6% κατέγραφαν και οι μετοχές της Merrill Lynch, εν μέσω φημολογίας ότι η επενδυτική τράπεζα προσανατολίζεται σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται επίσης η General Electric, η οποία, μετά την αναβάθμισή της από διεθνή οίκο, είδε τη μετοχή της να παρουσιάζει κέρδη άνω του 4%. Στο Nasdaq ξεχώριζε η μετοχή της Intel με κέρδη άνω του 2%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση του μερίσματος προς τους μετόχους κατά 10%.
Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στην Ευρώπη, καθώς η κάθετη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων συμπαρέσυρε τις μετοχές των ομίλων ενέργειας και εκμετάλλευσης ορυχείων. Η AngloAmerican είχε απώλειες 8%, ενώ η Xstrata βρέθηκε στο -6,3%. Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσε και η προειδοποίηση της Credit Suisse για τις πρώτες ζημίες τριμήνου εδώ και μία πενταετία.
Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας είχαν απώλειες 6,4%. Στον αντίποδα θετικά κινήθηκαν οι μεγάλες φαρμακευτικές, με την AstraZaneca να ενισχύεται 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε μειωμένος κατά 0,3%. Για το σύνολο της εβδομάδας, απώλεσε 2,3%. Στο Λονδίνο ο FTSE απώλεσε 0,9%, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,65%.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ