ΟΠΩΣ πολύ χαρακτηριστικά διατυπώθηκε από έμπειρο χρηματιστηριακό αναλυτή, το ταραγμένο 2008 «οφείλει» και τα πάνω και τα κάτω του στον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν αποκλειστικά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, μια «ογκολογική» προσέγγιση της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς όλων των τραπεζικών τίτλων του Χ.Α. Σε αυτήν δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο η ανάλυση των διακυμάνσεων της τιμής των μετοχών.
Αντίθετα απεικονίζεται μόνο η μεταβολή από την αρχή του χρόνου και η απόδοση 52 εβδομάδων. Μεγάλος χώρος διατίθεται στην παρουσίαση των αυξομειώσεων του μέσου όγκου ανά μήνα.
Ακόμα και όσοι δεν «σέβονται» τις πληροφορίες που δίνει η τεχνική ανάλυση παραδέχονται με επίταση την αξία των διακυμάνσεων της συναλλακτικής δραστηριότητας, που αφορά κάθε μετοχή και απεικονίζεται στις μεταβολές του μέσου ημερήσιου όγκου ανά μήνα.
Σε περιόδους όπου υπάρχει άνοδος του μέσου ημερήσιου όγκου, οι τιμές που εγγράφονται έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από εκείνες που σημειώνονται όταν ο όγκος συστέλλεται. Με τον όρο «βαρύτητα» εννοείται από τους περισσότερους η ευκολία ή η δυσκολία με την οποία επισκέπτεται στην πορεία του χρόνου τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών.
Παραδείγματα
Π.χ. Η Alpha Bank από την αρχή του χρόνου έχει υποχωρήσει 21% και σε βάθος έτους 12,59%. Συνεπώς από την τιμή που είχε στην αρχή της χρονιάς και την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία, γίνεται σαφές ότι η τιμή της μετοχής βρέθηκε ψηλότερα μέσα στους 12 προηγούμενους μήνες.
Με μέσο όγκο 52 εβδομάδων κοντά στο 1,5 εκατομμύρια τεμάχια ανά συνεδρίαση, τον Ιανουάριο που ο όγκος ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια την ημέρα, οι τιμές που σημειώθηκαν διαμορφώθηκαν από τη βούληση περισσότερων επενδυτών.
Αντίθετα τον Οκτώβριο, που η συναλλακτική δραστηριότητα όπως και τον Σεπτέμβριο ήταν κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια, δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα του μέσου όγκου οι τιμές ακόμα κι αν ήταν ανοδικές είχαν πολύ μικρότερη βαρύτητα. Ομοίως για το διάστημα από τις 21 Μαρτίου του 2007 έως και το τελευταίο κλείσιμο που έγινε την Πέμπτη στις 20 Μαρτίου.
Παρατηρώντας τις διακυμάνσεις
Για την ΑΣΠΙΣ Bank ο μέσος όγκος ενός χρόνου είναι κοντά στις 150.000 τεμάχια και όπως φαίνεται η σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται μετά το Σεπτέμβριο του 2007.
Γιατί, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ο μέσος ημερήσιος όγκος όπως και το Δεκέμβριο ήταν ψηλότερα, αλλά κάθε μήνα είχε φθίνουσα πορεία για να καταλήξει στο χαμηλότερο μέσο ημερήσιο όγκο που είναι αυτός του φετινού Μαρτίου.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ο μέσος όγκος Μαρτίου 2008 διαμορφώνεται με τα στατιστικά δεδομένα των 12 συνεδριάσεων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μήνες που στην πλειονότητά τους οι συνεδριάσεις ξεπερνούσαν τις 20.
Η Αγροτική Τράπεζα εξαιτίας των χαμηλών όγκων που χαρακτήρισαν τις συναλλαγές της και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2007, όπως και τους προηγούμενους του Ιουλίου μήνες της περσινής χρονιάς, διαμόρφωσε μέσο όγκο δωδεκαμήνου 870.000 τεμάχια την ημέρα.
Αλλά τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο φέτος, όπου σημειώθηκαν νεώτερα χαμηλά, ο όγκος παρουσίαζε αύξηση μεγαλύτερη του 40%. ¶ρα, για την περίπτωση της ΑΤΕ που οι απώλειές της σε ετήσια βάση είναι αυτές που σημείωσε το 2008, το momentum παραμένει πτωτικό.
Η Τράπεζα Αττικής έχει το μικρότερο μέσο ημερήσιο όγκο 52 εβδομάδων κοντά στις 65.000 τεμάχια και ίδια τάξη μεγέθους μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζει τους όγκους της Γενικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Proton Bank.
Όμως, η διαφορά της συμπεριφοράς που παρουσιάζει η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι των υπολοίπων, είναι οφθαλμοφανής. Διότι είναι η μόνη που παρουσιάζει απώλειες σε σχέση με πέρσι μόλις 5,44%, όταν το ΤΤ έχει χάσει σχεδόν τη μισή από τη χρηματιστηριακή αξία που είχε πέρσι τον Μάρτιο, χωρίς αυτή η υποχώρηση να οφείλεται αποκλειστικά στο δύσκολο 2008.
Ο εν λόγω τίτλος με μέσο όγκο πάνω από 600.000 τεμάχια την ημέρα, «κατοχύρωσε» την πτώση του πέρσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ενώ το 2008 συγκριτικά με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές παρουσιάζει μία από τις «καλύτερες» αντιστάσεις.
Ο τίτλος που κατέχει την πρώτη θέση με βάση το μέσο ημερήσιο όγκο είναι της Marfin Bank με πάνω από 3 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια ανά συνεδρίαση, όταν το αντίστοιχο μέγεθος για την Εθνική είναι 1,65 εκατ. τεμάχια και για την Eurobank 1,1 εκατ.
Με βάση τον μέσο όγκο 52 εβδομάδων και η Πειραιώς και η Eurobank ξεπερνάνε το 1 εκατ. τεμάχια και κατά συνέπεια οι απώλειες που σημείωσαν μέσα στο 2008 είναι σφραγισμένες από αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, σε έναν τουλάχιστον από τους 3 μήνες αυτής της χρονιάς.
Τέλος, ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, που μαζί με αυτόν της Marfin φαίνεται ότι έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις το 2008, όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους παρουσιάζει συναλλακτική δραστηριότητα άνω του μέσου όρου. Αλλά, η περίοδος κατά την οποία υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναλλακτικό για αυτή την μετοχή, όπως προκύπτει από τον πίνακα, ήταν τον περσινό Μάρτιο και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.
Το σύνολο του τραπεζικού κλάδου έχει την εικόνα που παρουσιάζουν οι αντίστοιχες εταιρείες στην Wall Street. Η σχέση που έχει η ελληνική τραπεζική βιομηχανία με την αμερικανική δεν δικαιολογεί από άποψη θεμελιωδών μεγεθών την αντιμετώπιση αυτή.
Παρ' όλα αυτά, η παρουσία στις συναλλαγές των ξένων θεσμικών με βάση τον καταμερισμό του ημερήσιου τζίρου του 2008, είναι τόσο μεγάλη, ώστε είναι δυνατόν να αποδοθεί στους ξένους θεσμικούς η υψηλή συνάφεια που παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές πορείες των τραπεζικών τίτλων στο Χ.Α. και τη Ν. Υόρκη.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ