Υποχωρούν αργό και χρυσός με την άνοδο του δολαρίου

Ράλι έκανε το σιτάρι
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 11:31

ΔΙΕΥΡΥΝΑΝ τις απώλειές τους αργό πετρέλαιο και χρυσός καθώς το δολάριο ανέκαμψε εν μέσω εικασιών ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να καταπολεμήσει τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών και το έλλειμμα κεφαλαίων στις αγορές πιστώσεων ενδέχεται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια κινήθηκαν ανοδικά καθώς τα χαμηλά αποθέματα προσήλκυσαν τους επενδυτές μετά το ξεπούλημα.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 1,4% φθάνοντας στα 906,79 δολ. η ουγγιά στην Ασία και διαπραγματεύθηκε στα 912,48 δολ. η ουγγιά στις 3:30 μ.μ. σήμερα στη Σιγκαπούρης (τοπική ώρα). Ο χρυσός που έχει υποχωρήσει 12% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1.032,7 δολ. η ουγγιά στις 17 Μαρτίου βρίσκεται ακόμη 9,4% υψηλότερα από πέρυσι.

Το δολάριο σημείωσε σήμερα άνοδο έναντι των 12 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου και έναντι των νομισμάτων των χωρών παραγωγής εμπορευμάτων όπως του Καναδά και της Νορβηγίας καθώς υποχώρησαν χρυσός και πετρέλαιο.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,5342 ανά ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαρτίου, πριν διαπραγματευθεί στο 1,5391 δολ. στις 3:35 μ.μ. στη Σιγκαπούρη από 1,5431 δολ. στις 21 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 99,91 γιέν από 99,58 γιέν.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη ημέρα καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα περιορίσει την κατανάλωση και η άνοδος του δολαρίου θα περιορίσει τη ζήτηση για εμπορεύματα ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, η συνολική ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 14 Μαρτίου μειώθηκαν 3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχώρησε έως 1,8% φθάνοντας στα 100,02 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 100,94 δολ. το βαρέλι στις 3:38 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του βρίσκονται ακόμη 61% υψηλότερα από πέρυσι.

Τα αγροτικά προϊόντα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο κινήθηκαν ανοδικά καθώς εικάζεται ότι οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας ήταν υπερβολικές. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια σημείωσαν άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών.

Τέλος τα συμβόλαια φοινικελαίου στη Μαλαισία, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε οκτώ ημέρες καθώς κάποιοι επενδυτές έκριναν ότι οι απώλειες 9,7% την εβδομάδα που πέρασε ήταν υπερβολικές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα