Συμφωνία για διετή ΕΓΣΣΕ

Αύξηση 3,45% από 1/1/08, 3% από 1/9/08 και 5,5% από 1/5/09
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 14:15
UPD:18:48

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για διετή εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που αφορά την περίοδο 2008-2009, κατέληξαν σήμερα τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και τα κατώτερα ημερομίσθια ως εξής:

- αύξηση 3,45% από την 1/1/2008

- αύξηση 3% από την 1/9/2008 και

- αύξηση 5,5% από την 1/5/2009

Από το Μάιο του 2009 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί στα 740 ευρώ, από 658 ευρώ (αύξηση 82 ευρώ/μήνα), ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο θα φθάσει στα 33,04 ευρώ από 29,39 ευρώ.

Γ. Παναγόπουλος: «Καλή συμφωνία»

Οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι πάνω από τον πληθωρισμό και η συμφωνία προέκυψε μέσα σε ένα κοινωνικά φορτισμένο περιβάλλον, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάνοντας λόγο για μια «καλή συμφωνία».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι η συμφωνία καταγράφει τις μέγιστες εφικτές επιδιώξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης για τα επόμενα δύο χρόνια http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/26/1492428.htm .

Τη συμφωνία θα εγκρίνει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αντίθετοι με την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς στα συνδικάτα.

Εξάλλου, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά απέστειλε επιστολή στους Κοινωνικούς Εταίρους, που συζητούν για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην οποία τους προτρέπει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία και οι ρυθμίσεις για τη στήριξη της μητρότητας που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΚΚΕ: Εμπαιγμός οι αυξήσεις

Εμπαιγμό, που οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να δεχθούν, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις μισθολογικές αυξήσεις που συμφωνήθηκαν από τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην «πλειοψηφία της ΓΣΕΕ» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/26/1492394.htm .

ΣΥΝ: Εξευτελιστικά χαμηλές οι αυξήσεις

«Ο ΣΥΝ διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς των εργαζομένων με τη φετινή συμφωνία των εργοδοτών με την ΓΣΕΕ είναι εξευτελιστικά χαμηλές σε σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων με την αύξηση του πληθωρισμού και με την προκλητική κερδοφορία των επιχειρήσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

«Οι κατώτεροι μισθοί των εργαζομένων της χώρας μας θα παραμείνουν και την επόμενη διετία πολύ χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και πολύ κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι με πολύ χαμηλούς μισθούς, με την ακρίβεια και την άδικη φορολογία να τους ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματά τους πολύ δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν πέρα», προστίθεται στην ανακοίνωση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα