Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Επέκταση ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 14:18

Την επέκταση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα με τη νέα απόφαση, παρέχεται η δυνατότητα λήψης νέου συμπληρωματικού ορίου απαλλαγής στις επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α., που ορίζεται με την 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993 Α.Υ.Ο. και εξαντλούν το όριο που τους έχει χορηγηθεί για το δωδεκάμηνο.

Πέραν των προϋποθέσεων και της διαδικασίας, που ορίζονται με την εν λόγω απόφαση, για τη λήψη του νέου συμπληρωματικού ορίου οι επιχειρήσεις πρέπει:

α) Να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. έντυπη αίτηση, όπως το υπόδειγμα Νο 1, για τη θεώρηση «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.», χρώματος πορτοκαλί, όπως το υπόδειγμα Νο 2, που επισυνάπτονται στην παρούσα, μετά την παρέλευση τουλάχιστον εξαμήνου από την προηγούμενη αίτηση.

Με την αίτηση αυτή συνυποβάλλεται συγκεντρωτική κατάσταση, από την οποία θα προκύπτει, κατά χώρα, ο αριθμός και η αξία των διασαφήσεων εξαγωγής, καθώς και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων του προηγουμένου δωδεκαμήνου.

Το όριο απαλλαγής θα είναι ίσο με τη διαφορά, που προκύπτει μεταξύ του ύψους των εξαγωγών και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου της αίτησης δωδεκαμήνου και του ορίου απαλλαγής, που έχει χορηγηθεί με βάση την προηγούμενη αίτηση.

Το όριο αυτό προκειμένου για ενδοκοινοτικές παραδόσεις προκύπτει από τα επί μέρους σύνολα των αντιστοίχων τριμηνιαίων ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και προκειμένου για εξαγωγές το σύνολο αυτών αποδεικνύεται από τις εκδοθείσες διασαφήσεις οριστικής εξαγωγής (αντίτυπο Νο 3 του Ε.Δ.Ε.).

β) Να προσκομίζουν μαζί με την αίτηση για θεώρηση το «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.». Η θεώρηση αυτού ενεργείται από το τμήμα του Κ.Β.Σ. με έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο φέρει ενιαία αρίθμηση ή ιδιαίτερη ενιαία αρίθμηση ανά σειρά για ολόκληρο το δωδεκάμηνο που ισχύει ή μέχρι τη χορήγηση του επόμενου ορίου απαλλαγής στην περίπτωση εξάντλησης του ήδη χορηγηθέντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης. Τυχόν δελτία που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο αυτή δε δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη περίοδο και υποχρεωτικά προσκομίζονται για ακύρωση κατά τη θεώρηση νέων διπλοτύπων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα