Ράλι με οδηγό τις τράπεζες

Στα υψηλότερα της τελευταίας εβδομάδας η Wall Street
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 00:01

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις πιστωτικές αγορές πυροδότησαν τραπεζικό ράλι στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, οδηγώντας τους δείκτες σε υψηλό ρεκόρ μηνός, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας περίπου εβδομάδας στον απόηχο της είδησης ότι η UBS σχεδιάζει την άντληση κεφαλαίων, η οποία τόνωσε την αισιοδοξία των επενδυτών.

Στην αιχμή της ανόδου βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη UBS να είναι ο πρωταγωνιστής των κερδισμένων μεταξύ των ευρωπαϊκών blue chips, αγγίζοντας το υψηλότερο δύο εβδομάδων μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της για άντληση κεφαλαίων. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι Credit Suisse και η Deutsche Bank, ενώ κερδισμένες βγήκαν οι μετοχές της Infineon Technologies.

Τη μεγαλύτερη άνοδο της εβδομάδας σημείωσε ο τομέας λιανικής, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε «αγορά» από «διακράτηση», διαβλέποντας ισχυρές προοπτικές βελτίωσης της κερδοφορίας της. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,61%, στις 5.852,60 μονάδες, ο DAX στη Φραγκφούρτη βρέθηκε στις 6.720,33 μονάδες, με κέρδη 2,79, και στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 3,38%, στις 4.866,00 μονάδες.

Στη Wall Street το ήδη αισιόδοξο κλίμα που είχε δημιουργήσει η κίνηση της Lehman να αντλήσει κεφάλαια μέσω προγράμματος διάθεσης μετοχών ήρθε να ενισχύσει ο δείκτης μεταποίησης ISM, ο οποίος αυξήθηκε το Μάρτιο.

Η Lehman προσφέρει 3 εκατ. μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές σε μία πώληση που αναμένεται να «στηρίξει τον ισολογισμό». Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 42% από την αρχή της χρονιάς.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο μεταποιητικός δείκτης ISM για το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 48,6% από το 48,3% του Φεβρουαρίου, ωστόσο παραμένει χαμηλότερα του 50%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Με άνοδο 1,04%, στις 12.656,42 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα