Επιστροφή στο κόκκινο

Επηρέασαν τα αρνητικά μηνύματα για τις τράπεζες
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 00:01

ΤΑ αρνητικά μηνύματα για τις κερδοφορίες των τραπεζών και οι διαγραφές-ρεκόρ που ανακοίνωσε η Bayerische ανέκοψαν το διήμερο ανοδικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street αντέστρεψε αρχικές απώλειες με τη βοήθεια των μετοχών ενέργειας.

Στο αρνητικό έδαφος ξεχώρισαν η βρετανική Lloyds TSB Group, η γαλλική BNP Paribas και η ελβετική UBS. Η Lloyds TSB δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για της μετοχή της σε «πώληση» από «ουδέτερη», ενώ η ίδια τράπεζα χαμήλωσε τον πήχη για τα κέρδη του συνόλου των βρετανικών τραπεζών.

Στο κόκκινο κινήθηκαν η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας BNP Paribas, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη Societe Generale, καθώς η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια κέρδη της BNP κατά 4% και της Societe Generale κατά 13,9%. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, δεν ξέφυγε από το γενικότερο πτωτικό κλίμα.

Αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών, επικαλούμενοι ανησυχίες ότι η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση. Τα κέρδη θα αυξηθούν μόνον κατά 1,9% για τα μέλη του δείκτη Stoxx 600 το τρέχον έτος, χαμηλότερα από 11% που είχαν προβλέψει στα τέλη του 2007.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,42%, στις 5.891,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.887,87 μονάδες, με πτώση 0,49%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 0,53%, στις 6.741,72 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο, η ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα πίεσαν τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι μετοχές ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών μετά τις αναφορές που έδειξαν χαμηλότερη του αναμενομένου πτώση του δείκτη δραστηριότητας στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών το Μάρτιο.

Επίσης, στον κλάδο των αερομεταφορών, η Ryanair Holdings ξεχώρισε για τις αρνητικές της επιδόσεις μετά το νέο άλμα του αργού κατά 3 δολάρια το βαρέλι. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,52%, στις 13.389,90 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα