Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 07:03

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς το αδύναμο δολάριο ανάγκασε τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής καθώς η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον μήνα που πέρασε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει 7,4% φέτος έναντι του ευρώ και στα επίπεδα ρεκόρ του 1,5846 στις 26 Μαρτίου. Ο ΟΠΕΚ μείωσε τον Μάρτιο την παραγωγή του κατά 0,3% καθώς η παραγωγή στη Νιγηρία περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου υποχώρησε έως 68 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 106,91 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 106,55 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο 2,40 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 106,23 δολ. το βαρέλι στις 4 Απριλίου. Οι τιμές του σημείωσαν άνοδο μετά την έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε μείωση της απασχόλησης για τρίτο μήνα τον Μάρτιο ωθώντας χαμηλότερα το δολάριο και αυξάνοντας τη ζήτηση των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Στη Ν. Υόρκη την εβδομάδα που πέρασε, τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο 0,6% μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ που έδειξε απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης. Οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου είναι επαρκείς και ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη παραγωγή του πριν από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον γραμματέα του Οργανισμού, Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι στις 5 Απριλίου.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 104,88 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, στις 10:59 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 2,3% φθάνοντας στα 104,90 δολ. το βαρέλι στις 5 Απριλίου, και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 27 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα