Στην κατηφόρα και πάλι

Αναζωπύρωση ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την πιστωτική κρίση
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 00:01

ΝΕΕΣ ενδείξεις για επιβράδυνση των αγορών κατοικίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στις οικονομίες του πλανήτη οδήγησαν στην κατηφόρα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην Ευρώπη ανεκόπη το διήμερο ανοδικό σερί για τους χρηματιστηριακούς δείκτες περιορίζοντας ωστόσο αρχικές απώλειες, ενώ στη Wall Street η πτώση ήταν τεχνολογική, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για τα τριμηνιαία κέρδη απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές θα εξαπλωθεί -με απώλειες που πιθανόν θα προσεγγίζουν τα 1 τρισ. δολάρια- εκτιμώντας ότι τα ρίσκα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

Στο κέντρο του κυκλώνα βρέθηκαν οι κολοσσοί του τομέα ημιαγωγών, με την STMicroelectronics, να ηγείται της υποχώρησης με απώλειες σχεδόν 2%, αλλά και η κατασκευάστρια συστημάτων πλοήγησης TomTom, η οποία σημείωσε άτακτη υποχώρηση κατά 12%.

Χαμηλότερα κινήθηκε και ο κλάδος των κατασκευών καθώς η Barratt Developments και η Bellway υποχώρησαν κατά 4,4% και 2,7% αντίστοιχα, στον απόηχο της είδησης ότι οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία κινήθηκαν σε χαμηλό 16 ετών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,80% στις 1.318,39 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,41 % στις 5.990,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,65% στις 4.912,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με πτώση 1,72% έκλεισε στις 6.771,98 μονάδες.

Τα απογοητευτικά εταιρικά νέα που αφορούσαν στην κερδοφορία των Alcoa και AMD ήρθε να συμπληρώσει η είδηση ότι η Washington Mutual η οποία πούλησε μετοχές στην TGP σε discount, αντλώντας 7 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Στο επίκεντρο των απωλειών στη Wall Street βρίσκεται ο τεχνολογικός τομέας με την AMD να καταγράφει σημαντικές απώλειες 3,5% και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές της Apple, μετά την αρνητική σύσταση αναλυτών της Morgan Keegan.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 13.250,43 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα