Αλμούνια: Επικίνδυνη ενδεχόμενη νέα ανατίμηση του ευρώ

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 21:24
UPD:21:25

«Το ευρώ έχει ήδη ανατιμηθεί σε υπερβολικό ποσοστό έναντι του δολαρίου» δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη ανησυχία του απέναντι στο ενδεχόμενο και μεγαλύτερης ανατίμησης.

«Θα προκύψει κίνδυνος αν ανατιμηθεί κι άλλο το ευρώ έναντι του δολαρίου» τόνισε σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον εν όψει της Συνόδου των G7.

Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε πως «το ευρώ ήδη 'συνεισέφερε' στη διαδικασία προσαρμογής της ισοτιμίας ευρώ-αμερικανικού δολαρίου», ενώ διεθνώς σημειώνονται στις αγορές αναπροσαρμογές. Συμπλήρωσε δε ότι «λαμβάνει υπόψη» την προσπάθεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, να περισταλούν τα πολλά ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Προσωρινά το ευρώ διαμόρφωσε σήμερα στις διεθνείς αγορές ισοτιμία 1,5913 δολάριο, με "σιωπηρή ανοχή" των Αμερικανών όπως επισήμαναν ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές πηγές.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών ευρωπαϊκών αγαθών-υπηρεσιών, που υφίστανται τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από τις αποτιμημένες σε δολάριο, ζητώντας ευθέως την παρέμβαση των αμερικανικών νομισματικών αρχών για να «στηριχθεί» επιτέλους το δολάριο.

Ο Επίτροπος Αλμούνια κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ, εκτός από την Ουάσινγκτον, θα πρέπει να συνομιλήσει «με την Ιαπωνία και την Κίνα(...) προκειμένου να συνδιαμορφωθεί η μελλοντική πορεία του ευρώ» στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές.

Τέλος, για άλλη μία φορά πρότεινε τα συμφέροντα της Ευρωζώνης να προστατεύονται στο μέλλον καλύτερα «και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ομάδα των πλουσιοτέρων κρατών στον κόσμο (σ.σ. G7)».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα