Λιμάνια - Αισιόδοξος για την εξέλιξη του διαγωνισμού ο ΥΕΝ

Δηλώσεις και για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 16:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ

Αισιόδοξος για την εξέλιξη του διαγωνισμού παραχώρησης των λιμένων σε ιδιώτες, εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης. Αφού υπενθύμισε ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ λήγει στις 19 Μαΐου και για τον ΟΛΘ στις 15 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι βρισκόμαστε στα μισά της εξέλιξης του διαγωνισμού, ο οποίος -όπως είπε- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο και η διαδικασία παραχώρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε -όπως εκτίμησε- στις αρχές του 2009 να μπει ο ιδιώτης.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στα λιμάνια από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αντιτίθενται στην παραχώρηση των λιμανιών, τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, Νίκος Αναστασόπουλος και Γιάννης Τσάρος αντίστοιχα, ανέφεραν ότι στην αρχή υπήρξε κάποια αναστάτωση στην αγορά, αλλά, όπως είπαν, από τις διοικήσεις υπήρξαν εναλλακτικές επιλογές για την εισαγωγή και την εξαγωγή προϊόντων κυρίως με τα κοντέινερ και τα προβλήματα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Όσο για τους εργαζόμενους, επισημάνθηκε ότι έχουν και εναλλακτικές επιλογές, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, με την ιδιωτικοποίηση δεν χάνουν ούτε τη δουλειά τους ούτε τα δικαιώματά τους.

Κανένα νομικό πρόβλημα

Αναφορικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης των λιμένων, ο κ. Βουλγαράκης παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα, ενώ για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ενδιαφέρον, δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, για να προσθέσει λέγοντας ότι θα εκπλαγεί αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον.

Ακτοπλοΐα

Οσον αφορά εξάλλου την ακτοπλοΐα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι αρχή του υπουργείου είναι η ύπαρξη και η διαφύλαξη του ανταγωνισμού. Παρακολουθούμε, πρόσθεσε, με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα προκειμένου να μη διαμορφωθούν στην ακτοπλοΐα μονοπωλιακά σχήματα. Για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Βουλγαράκης είπε πως στο υπουργείο παρακολουθούν τις αυξήσεις στις απελευθερωμένες γραμμές, ενώ η αύξηση στις επιδοτούμενες γραμμές ήταν διαμορφωμένη με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος η εικόνα στα δρομολόγια για Δωδεκάνησα θα είναι σίγουρα καλύτερη, ευελπιστώντας να είναι καλύτερη και στις Κυκλάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα