Κοντά σε ιστορικά υψηλά οι τιμές πετρελαίου

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008 13:32
EPA/OYVIND HAGEN

ΣΤΟ υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, πάνω από τα 112 δολάρια το βαρέλι, αναρριχήθηκε την Τρίτη η τιμή του «μαύρου χρυσού», καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να προφυλαχθούν έναντι του αποδυναμωμένου δολαρίου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν, στις 12.00 ώρα Ελλάδος, κατά 39 σεντς στα 112,15 δολάρια το βαρέλι, έχοντας «σκαρφαλώσει» νωρίς το πρωί ως και στα 112,48 δολάρια. Από τις αρχές της χρονιάς, έχει καταγράψει συνολικά κέρδη της τάξεως του 17%.

Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 110,33 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 49 σεντς. Νωρίτερα είχε ανέλθει στο ιστορικό ρεκόρ των 110,45 δολαρίων το βαρέλι.

Αναλυτές αποδίδουν το ράλι των τιμών στην ισχυρή πτώση του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χθεσινό κλείσιμο τριών λιμανιών στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω κακοκαιρίας, το οποίο οδήγησε σε προσωρινή διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, από τα τρία αυτά λιμάνια αποστέλλεται το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε, συν τοις άλλοις, και η άνοδος των προθεσμιακών συμβολαίων βενζίνης στις ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα, εν αναμονή της έναρξης της εαρινής περιόδου, κατά την οποία αυξάνεται παραδοσιακά η ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα