Eκπνέει αύριο η προθεσμία για το Ε9

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 09:47

ΛΗΓΕΙ αύριο η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έχουν:

* Οσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2007.

* Οσοι έχουν οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητα που είχαν ήδη δηλωθεί σε έντυπα Ε9 προηγούμενων ετών.

* Οσοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση όπως αυτή είχε απεικονιστεί στις δηλώσεις προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, οι υπόχρεοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

** Στην πρώτη σελίδα του Ε9 δηλώνονται οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση (ενηλικίωση παιδιού, γάμος, διαζύγιο) του φορολογούμενου, αλλά και διαγραφή ή εισαγωγή ακινήτου.

** Στον πίνακα 1 αναγράφονται όλα τα κτίσματα, ανεξάρτητα αν βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, καθώς τα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα είτε έχουν κτίσματα είτε όχι.

Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλες οι εκτάσεις, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

** Προκειμένου να δηλωθεί ακίνητο που αποκτήθηκε το 2007 η αρίθμηση στους εσωτερικούς πίνακες του εντύπου θα συνεχιστεί από το επόμενο ψηφίο (δηλαδή το τελευταίο) που είχε αναγραφεί στο προηγούμενο έντυπο Ε9 που υποβλήθηκε. Στη στήλη κωδικός μεταβολής θα αναγραφεί ο κωδικός 1 (νέο ακίνητο).

** Για μεταβολή ποσοστού συγκυριότητας ή είδους εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο που έχει δηλωθεί στο Ε9 αναγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου όπως είχαν την 1η Ιανουαρίου 2008 και με αύξοντα τον ίδιο αριθμό που είχε γραφείο έντυπο Ε9, ενώ στη στήλη κωδικός μεταβολής αναγράφεται ο κωδικός 2 (μεταβολή στοιχείων).

** Στην περίπτωση που ακίνητο μεταβιβάστηκε εντός του 2007 θα αναγραφούν τα στοιχεία του με τον αύξοντα αριθμό του Ε9 που είχε υποβληθεί και στην στήλη κωδικός μεταβολής δηλώνεται ο κωδικός 3 (διαγραφή ακινήτου).

** Τέκνο που έπαψε να είναι προστατευόμενο, αν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση, πρέπει να υποβάλει δήλωση εισοδήματος και Ε9.

** Σε οικόπεδα με πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας που έχουν δοθεί με αντιπαροχή και δεν είχε προχωρήσει την 1η Ιανουαρίου 2008 η κατασκευή του σκελετού ορόφων δηλώνονται τα εκατοστά ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και μόνο. Αν έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός της οικοδομής, ο οικοπεδούχος αναγράφει τα διαμερίσματα σε χωριστές γραμμές ως ημιτελή και σε άλλη γραμμή το πιθανό δικαίωμα υψούν (ποσοστό συνιδιοκτησίας).

** Σε περίπτωση μεταφοράς συντελεστή δόμησης αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα του μελλοντικού κτίσματος και όχι εκατοστά οικοπέδου, με τα στοιχεία του ακινήτου, ενώ στη στήλη όροφος, πλην του ισογείου που έχει κωδικό 0, αναγράφεται ο κωδικός 1.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα