Σερβία: Σήμερα η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 09:36

Την τριμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στο Κόσοβο θα παρουσιάσει, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν, παρουσία και του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Η έκθεση αναμένεται να αναφέρει πως η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη της τις εξελίξεις στην κατάσταση.

Στην προηγούμενη έκθεσή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε εκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο ως σταθερή, αλλά «εύθραυστη».

Είχε, επίσης, αναφέρει πως η UNMIK θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά της, έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποτρέψει τη Σερβία να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ευρωπαϊκή της προοπτική» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα δύο είναι εφικτά.

Εκτός του γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την εκτίμησή του για την κατάσταση στο Κόσοβο θα παρουσιάσει και ο επικεφαλής της UNMIK, κ. Γιοακίμ Ρίκερ, ενώ στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, εάν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το καθεστώς υπό το οποίο ο κ. Θάτσι θα παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η Πρίστινα πιστεύει πως η παρουσία του εκεί αποτελεί ουσιαστικά μια επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα