Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 09:37

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 1.317 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007 και διαμορφώθηκε σε 1.843 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, η μείωση αυτή αντανακλά την καταγραφή σημαντικού πλεονάσματος στο ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων, καθώς και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Η διεύρυνση (κατά 707 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2007) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 346 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 186 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 175 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 150 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 258 εκατ. ευρώ), η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών πληρωμών τόσο για ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 27 εκατ. ευρώ) όσο και για λοιπές υπηρεσίες (κατά 81 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 81 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε σημαντικό πλεόνασμα 1.667 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 289 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2007), καθώς οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν, ενώ οι πληρωμές προς την ΕΕ μειώθηκαν. (Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 1.090 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 4.839 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και τη μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 902 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 748 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 283 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 129 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 354 εκατ. ευρώ ή 19,5%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1.103 εκατ. ευρώ ή 19,0%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 703 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Το ισοζύγιο των ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στάσιμο, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 45,0% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 14,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 92 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1.381 εκατ. ευρώ οφείλεται τόσο στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης όσο και στη μείωση των πληρωμών προς την ΕΕ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Φεβρουάριο του 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 887 εκατ. ευρώ, έναντι 767 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2007. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1.341 εκατ. ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερο (κατά 500 εκατ. ευρώ) από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 2.867 εκατ. ευρώ, έναντι 986 εκατ. ευρώ το 2007.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 956 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2008, έναντι ελλείμματος 2.394 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2008 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 3.498 εκατ. ευρώ, έναντι 5.088 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2008 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές κατά κύριο λόγο αφορούσαν την εκροή ύψους 26 εκατ. ευρώ από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της ATLAS BANKA (Σερβία), καθώς και την εκροή ύψους 17 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής της EUROBANK στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της EUROBANK SERBIA (Σερβία). Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 63 εκατ. ευρώ και η σημαντικότερη αφορούσε την εισροή 50 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή της Κυπριακής εταιρίας ALAPIS FARMA στο κεφάλαιο της μητρικής της ALAPIS AE. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 4.234 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 7 διεκ. ευρώ από μη κατοίκους υπεραντιστάθμισαν κατά πολύ τις αγορές ομολόγων του εξωτερικού ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ από κατοίκους Ελλάδος. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 3.361 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα και στην αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος, καθώς και στην αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 195 εκατ. ευρώ, καθώς η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 285 εκατ. ευρώ και αφορούσε κυρίως τις επενδύσεις που καταγράφηκαν το Φεβρουάριο και ήδη αναφέρθηκαν, καθώς και εκροή ύψους 80 εκατ. ευρώ (που έγινε τον Ιανουάριο) για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πολωνικής EFG SPOLKA AK από την EUROBANK. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 11.317 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 16 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε κατά πολύ την εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε ομόλογα του εξωτερικού (ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους 8.196 εκατ. ευρώ αντανακλά τη σημαντική εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού, τη μείωση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στην Ελλάδα από μη κατοίκους, καθώς και την αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2008 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα