Συμφωνία για ταχεία προώθηση των ενεργειών για τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας

Συνάντηση Χρ. Φώλια με τον Τούρκο ομόλογό του
Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 18:39

Στην ταχεία προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στη Ρώμη.

Επίσης, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή ποσοτήτων ενέργειας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα προμηθευτεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα επιστραφούν στην Τουρκία τους χειμερινούς μήνες της περιόδου 2008-2009.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε πιθανές συνέργειες στον τομέα των ΑΠΕ, όπου η Τουρκία αποβλέπει σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και άλλες ελληνικές οργανώσεις, στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Επί του θέματος, αποφασίστηκε η σύνταξη και η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι πέραν από την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας για την μεταφορά φυσικού αερίου, να καταρτιστεί και νέα τετραμερής διακρατική συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα