Ράλι χωρίς φρένο για την τιμή του πετρελαίου

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 10:04

Ως τα 150 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να φθάσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι το φθινόπωρο, καθώς τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την φρενήρη άνοδό του.

«Στις αρχές του χρόνου εκτιμούσαμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν το 2008 και θα κυμανθούν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι», τονίζει ο Αντουάν Χαλφ, στρατηγικός αναλυτής της Newedge Group. Ωστόσο, «λόγω των συνθηκών στις πετρελαικές αγορές, βλέπουμε ότι θα υπάρξει σαφής άνοδος», πρόσθεσε.

Όπως και ο Αντουάν Χάλφ, πολλοί αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 120 έως 150 δολάρια το βαρέλι το φθινόπωρο.

«Σε αυτό το στάδιο ανόδου των τιμών, το φθινόπωρο το πετρέλαιο θα φτάσει στα 150 δολάρια», εκτιμά ο Ντάγκλας ΜακΙντάιρ, αναλυτής της 24/7 Wall Street.com.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών αποδίδεται στην εξασθένηση του δολαρίου -που υποχώρησε στο 1,60 έναντι του ευρώ- και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Το σημαντικό είναι -σύμφωνα με τους αναλυτές -ότι ενώ ιστορικά η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί όταν η αμερικανική οικονομία κινείται σε ρυθμούς ύφεσης - δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σήμερα.

«Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι δευτερεύον στοιχείο για τις πετρελαϊκές αγορές, καθώς η προσφορά δεν αυξάνεται, ενώ η ζήτηση παραμένει αυξημένη», παρατηρεί ο Τζεφ Ρούμπιν, αναλυτης της CIBC World Markets, ο οποίος είχε πρώτος προβλέψει ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το 2008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα