Εντολή για σαφάρι φοροελέγχων

Επίσκεψη Γ. Αλογοσκούφη - Αντ. Μπέζα στην ΥπΕΕ
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 14:46
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη διενέργεια «σαρωτικών» προληπτικών ελέγχων ζήτησαν σήμερα από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο υφυπουργός, Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους ελεγκτές της ΥΠΕΕ σε συστράτευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου τονίζοντας ότι όσο έχουμε υψηλή φοροδιαφυγή δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή οικονομία και δίκαιο κράτος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την έως τώρα εφαρμογή του νέου συστήματος στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου κίνησης κατά 20% μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του νέου συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του κ. Κλαδά, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού γραμματέα της ΥπΕΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, την ευθύνη θα έχει ο κ. Ανδριανόπουλος, που είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπέζας κάλεσε τους ελεγκτές της ΥπΕΕ να δώσουν έμφαση με τους ελέγχους τους σε τρεις τομείς:

- στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις που αποτελεί μεγάλη εστία φοροδιαφυγής.

- στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, που όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθούν τώρα και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

- στους ελέγχους των στοιχείων για τις καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης που προκύπτουν από το νέο σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων που αγοράζονται από το σύστημα Ηφαιστος.

Ο κ. Μπέζας διευκρίνισε ότι ως τις 15 Μαΐου θα έχουν σταλεί στην ΥΠΕΕ όλα τα στοιχεία με τις καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης που πρέπει να ελεγχθούν από την ΥΠΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντελέσθηκε λαθρεμπόριο.

Ο κ. Μπέζας ζήτησε επίσης από τους ελεγκτές της ΥπΕΕ να συνεργάζονται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου, με τα Ελεγκτικά Κέντρα, με τις ΔΟΥ, με τις Κεντρικές Υπηρεσίες, με τα Τμήματα Πληροφορικών, Παραποιημένων και Δίωξης των Τελωνείων.

«Περάστε το μήνυμα σε όλους τους επιτηδευματίες πως η μη υποβολή δηλώσεων απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, εντοπίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ελέγχεται άμεσα από εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα