Προς στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος

Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 21:46

Αμοιβαία επιθυμία για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατά τις διευρυμένες συνομιλίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Κρεμλίνο.

Αυτό δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, προσθέτοντας ότι «όλα τα ενεργειακά θέματα είναι ανοιχτά», ειδικότερα δε, ότι «σε βραχυπρόθεσμη βάση μας ενδιαφέρει και η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα και σε μεσομακροπρόθεσμη οποιαδήποτε άλλη παράμετρος».

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, το θέμα της συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος είχε μπει στην ατζέντα των συνομιλιών τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο, στην προηγούμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα και ετέθη εκ νέου στις σημερινές συνομιλίες του στο Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φώλιας είπε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «πριν το 2008 να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», δηλαδή ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει και στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δουν «το συντομότερο δυνατό να αποδίδει η επένδυσή τους».

Σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η ισχύς της καλύπτει την Ελλάδα έως και το 2016, με δυνατότητα παράτασης έως το 2026, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει κάλυψη έως και το 2040 ή και περισσότερο. Για την επέκταση της συμφωνίας θα απαιτηθεί, όπως δήλωσε ο κ. Φώλιας, επαναδιαπραγμάτευση της τιμής και για το ζήτημα «έχει γίνει πρόταση και έπεται συνέχεια».

Ερωτηθείς για την οριστική διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το ζήτημα αφορά τους εταίρους που θα συγκροτήσουν την εταιρεία έργου και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα