Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί στις ευρωπαϊκές αγορές
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 00:01

ΡΑΓΔΑΙΑ υποχώρηση σημείωσαν τα blue chips των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανακόπτοντας το τετραήμερο ανοδικό σερί εν μέσω ενδείξεων ότι η πιστωτική κρίση εξακολουθεί να αποδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη και ανακοινώσεων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων αποτυπώθηκε στις μετοχές του τομέα. Νευρική πτώση στη Wall Street εν όψει της σημερινής απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια.

Η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό πενταετίας και η αύξηση ρεκόρ των κατασχέσεων με την πτώση των τιμών κατοικιών επιβεβαιώνει την επέκταση της κρίσης στην αγορά κατοικίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αμερικανική ύφεση.

Στο επίκεντρο ήταν η διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την πορεία του κόστους δανεισμού. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε στις 6.089,40 μονάδες, κατά 0,02%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,58%, στις 6.885,34 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,71% έκλεισε στις 4.977,10 μονάδες.

Η μετοχές της Michelin, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ελαστικών αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 8,7%, ενώ κατά 13% υποχώρησε και η Ciba Specialty Chemicals, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων τους.

Πτώση σημειώθηκε και στον κλάδο των εμπορευμάτων, ο οποίος μαζί με τον κλάδο του πετρελαίου έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση τον τελευταίο μήνα. Η Rio Tinto Group ηγήθηκε των απωλειών στον κλάδο των εξορύξεων, με απώλειες 2,5%.

Στον αντίποδα, τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη των Royal Dutch Shell και BP Plc οδήγησαν σε ράλι τον ενεργειακό κλάδο, με τις μετοχές των δυο εταιρειών να τερματίζουν ενισχυμένες κατά 5,8% και 5,5% αντίστοιχα.

Πτώση σχεδόν 8% στη μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Merck προκάλεσε η απόφαση των αρμόδιων αρχών να «μπλοκάρουν» το σκεύασμά της για τη χοληστερίνη Cordaptive, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι επιπτώσεις από αυτή την κίνηση θα δεχθεί και η Eli Lilly, καθώς σχεδιάζει την εισαγωγή στην αγορά ενός παρόμοιου σκευάσματος.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα