BG Group.: Προσφορά 12 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin Energy

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 09:05

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 12,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (12 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Origin Energy Ltd., έκανε η βρετανική εταιρεία BG Group Plc, που προγραμματίζει την κατασκευή έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων.

Η προσφορά σε μετρητά αξιολογεί τις μετοχές της δεύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενεργείας της Αυστραλίας, Origin, στα 14,70 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, 40% υψηλότερα από τη χθεσινό κλείσιμό τους. Ωστόσο η Origin πρέπει να μελετήσει την προσφορά της BG και να συμβουλευθεί τους μετόχους για να αναλάβει δράση, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο η ΒG δημιούργησε συμμαχία με την εταιρεία παραγωγής αερίου Queensland Gas Co., αντί ποσού 8 δισ. δολ. Αυστραλίας, λέγοντας ότι ψάχνει περισσότερες ευκαιρίες για προμήθεια της Ασίας, της μεγαλύτερης αγοράς. Η συνεργασία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξουν αρκετά αποθέματα της Queensland Gas, ενώ ήδη η Origin έχει αρκετά αποθέματα στη χώρα.

Οι μετοχές της Origin σημείωσαν άνοδο έως 40% φθάνοντας στα 14,60 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ, άνοδος ρεκόρ και στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για τις μετοχές της. Η Origin έχει στην κυριότητά της το 51% της Contact Energy Ltd., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας ενεργείας της Ν. Ζηλανδίας. Οι μετοχές της Contact σημείωσαν άνοδο 8,2% φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 10,15 δολ. Ν. Ζηλανδίας κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Ουέλινγκτον. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Η BG θα ανακοινώσει σήμερα στο Λονδίνο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα