Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 09:05

BG Group.: Προσφορά 12 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin Energy

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 12,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (12 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Origin Energy Ltd., έκανε η βρετανική εταιρεία BG Group Plc, που προγραμματίζει την κατασκευή έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 12,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (12 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Origin Energy Ltd., έκανε η βρετανική εταιρεία BG Group Plc, που προγραμματίζει την κατασκευή έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων.

Η προσφορά σε μετρητά αξιολογεί τις μετοχές της δεύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενεργείας της Αυστραλίας, Origin, στα 14,70 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, 40% υψηλότερα από τη χθεσινό κλείσιμό τους. Ωστόσο η Origin πρέπει να μελετήσει την προσφορά της BG και να συμβουλευθεί τους μετόχους για να αναλάβει δράση, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο η ΒG δημιούργησε συμμαχία με την εταιρεία παραγωγής αερίου Queensland Gas Co., αντί ποσού 8 δισ. δολ. Αυστραλίας, λέγοντας ότι ψάχνει περισσότερες ευκαιρίες για προμήθεια της Ασίας, της μεγαλύτερης αγοράς. Η συνεργασία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξουν αρκετά αποθέματα της Queensland Gas, ενώ ήδη η Origin έχει αρκετά αποθέματα στη χώρα.

Οι μετοχές της Origin σημείωσαν άνοδο έως 40% φθάνοντας στα 14,60 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ, άνοδος ρεκόρ και στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για τις μετοχές της. Η Origin έχει στην κυριότητά της το 51% της Contact Energy Ltd., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας ενεργείας της Ν. Ζηλανδίας. Οι μετοχές της Contact σημείωσαν άνοδο 8,2% φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 10,15 δολ. Ν. Ζηλανδίας κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Ουέλινγκτον. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Η BG θα ανακοινώσει σήμερα στο Λονδίνο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης.