Ευφορία στη Νέα Υόρκη

Ράλι των μετοχών μετά την υποχώρηση του πετρελαίου
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2008 00:01

ΡΑΛΙ πυροδότησαν στη Wall Street μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού τομέα, με τους δείκτες των αμερικανικών blue chips να καταγράφουν άνοδο πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, στον απόηχο του μηνύματος της προηγούμενης συνεδρίασης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Επίσης, οι επενδυτές χαιρέτισαν την ανάκαμψη του δολαρίου και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, διότι εξασθένησαν τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό. Στην Ευρώπη, τα βρετανικά βαρόμετρα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, ενώ στην Ασία ο Nikkei υποχώρησε.

Το πιo σημαντικό γεγονός ήταν και χθες η πορεία του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο ενισχύθηκε στο υψηλότερο πέντε εβδομάδων έναντι του ευρώ, οδηγώντας τις τιμές εμπορευμάτων χαμηλότερα μια ημέρα, αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ δήλωσε ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες.

Παρ' όλα αυτά, η Φέντεραλ Ριζέρβ μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 2%, για να τονώσει την οικονομία. «Για όσο διάστημα συνεχίζεται το ράλι του δολαρίου, όπως ακριβώς τώρα, τα εμπορεύματα θα υποχωρούν και ο πληθωριστικός φόβος θα μετριασθεί», δήλωσαν αναλυτές.

Οι αμερικανικές μετοχές απογειώθηκαν, με αποτέλεσμα ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 να καταγράψει τα πρώτα κέρδη για την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων, καθώς τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών επισκίασαν τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Κολοσσοί του τομέα τεχνολογίας ήταν οι εταιρείες που ανακοίνωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα και αυτό αποτυπώθηκε στις μετοχές.

Η μετοχή της Merrill Lynch & Co. εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, ύστερα από δηλώσεις του επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ, ότι μπορεί να ενισχύσει το μερίδιό του στη χρηματιστηριακή, και τις δηλώσεις του Πόλσον, ότι η πιστωτική κρίση έχει σχεδόν περάσει.

Η Symantec Corp. άγγιξε το υψηλότερο πενταετίας, μετά τα νέα για τριπλασιασμό των κερδών της.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα