Στο επίκεντρο των συναλλαγών μετοχές του MID40

Μια ενδιαφέρουσα «ασυμμετρία»
Κυριακή, 04 Μαΐου 2008 12:26

ΚΑΘΩΣ τελείωσε η εβδομάδα των 3 συνεδριάσεων για το Χ.Α., η δυναμική της εβδομάδας του Πάσχα χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών ως εξαιρετικά θετική. Ενώ στην αρχή της υπήρξαν σημαντικές επιφυλάξεις για το «δικαίωμα» του Χ.Α. να κινηθεί ανοδικά κόντρα στην επιφυλακτικότητα που σφράγιζε τις συναλλαγές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Έτσι, εκτός από τη θετικότατη συνεισφορά του Απριλίου και η 1η συνεδρίαση του Μαΐου έδειξε προς την ίδια κατεύθυνση, αφού η άνοδος που σημειώθηκε ήταν μεγαλύτερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων για τον μέσο όρο.

Εδώ και αρκετές βδομάδες όμως, παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τις συναλλαγές της αγοράς των Αθηνών, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης «δυσκολεύονται» να παρακολουθήσουν τα κέρδη των 20 blue chips του ταμπλό.

Ακόμα και την Παρασκευή τα κέρδη του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφτασαν το 2,87% όταν ο MID40, αν και έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενισχύθηκε κατά 1,53%. Ωστόσο, μετά από αρκετές συνεδριάσεις μόνο 10 μετοχές του 40άρη σημείωσαν απώλειες και η αξία συναλλαγών για τις μετοχές της μεσαίας ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 550, με 150 την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Οι δείκτες

Παρατηρώντας τις διακυμάνσεις και τις αποδόσεις των δεικτών, γίνεται σαφές ότι σε ετήσια βάση (δηλαδή από την αρχή του 2008) τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο MID40, ενώ στο 1ο τρίμηνο είχε την μικρότερη πτώση.

Το γιατί έχει συμβεί αυτή η διαφοροποίηση αποκαλύπτει η απόδοση του 2ου τριμήνου, όπου ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει κερδίσει ήδη 11% και ο MID40 δεν έχει ακόμα καταφέρει να σημειώσει κέρδη της τάξης του 4%.

Αυτή η ασυμμετρία, σε επίπεδο δεικτών, αποδίδεται από τους περισσότερους χρηματιστηριακούς παράγοντες στο ότι οι ξένοι θεσμικοί από το τέλους του 1ου τριμήνου και μετά, όποτε εξέφρασαν αγοραστικές διαθέσεις, τις κατηύθυναν αποκλειστικά σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακόμα σαφέστερη γίνεται η εικόνα της εκτίμησης που έδειξε το επενδυτικό κοινό στις μετοχές του δείκτη της μεσαίας, αν συγκριθούν ως προς τη βαρύτητα που έχουν στην διαμόρφωση του δείκτη MID40 οι μετοχές που το 2ο τρίμηνο του 2008 ενισχύθηκαν σημειώνοντας κέρδη μεγαλύτερα του δείκτη που τις περικλείει.

Η ΑΝΕΚ έχει απόδοση πάνω από 4% και μαζί με τις ΜΕΤΚ, ΚΟΥΕΣ, ΜΗΧΚ, ΝΕΟΧΗ και ΜΙΝΟΑ αποτελούν την πρώτη ομάδα με μονοψήφια θετική απόδοση. Από 10% έως 17,85% έχουν κερδίσει στο 2ο τρίμηνο οι ΑΡΒΑ, ΧΑΚΟΡ, ΣΩΛΚ, ΑΡΕΓ, ΙΝΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΙΓΟ, ΑΣΤΗΡ, ΤΕΡΝΑ, ΣΠΡΙ.

Ξεχώρισαν

Υπάρχει, τέλος, μια ομάδα μετοχών που μέσα σε λιγότερο από 30 συνεδριάσεις έχουν κερδίσει από 23% έως 63% και είναι οι ΣΙΔΕ, ΜΑΙΚ, ΡΟΚΚΑ, ΦΡΛΚ και ΓΕΚ.

Από τις μετοχές της μεσαίας με καλύτερη απόδοση από τον 40άρη, αποκαλύπτεται επίσης, πως το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίστηκε το 2ο τρίμηνο του 2008 για μετοχές του 40άρη, αφορούσε ξένους θεσμικούς επενδυτές, καθώς διεθνώς οι αντίστοιχες εταιρείες (εταιρείες μεταλλευμάτων) βρισκόντουσαν στην προτίμηση των fund managers.

Η ύπαρξη μετοχών με σημαντική βαρύτητα για τον δείκτη όπως η ΔΟΛ, ΕΧΑΕ, ΦΟΡΘ, οι οποίες μέσα στο 2ο τρίμηνο παρουσιάζουν αρνητική μεταβολή, δικαιολογεί την υστέρηση της απόδοσης του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αντίδρασης που σημειώνουν ορισμένες μετοχές τους τελευταίους 2 μήνες, προτείνεται η σύγκριση της απόδοσης από την αρχή του έτους, με την απόδοση του 2ου τριμήνου.

Έτσι, π.χ., φαίνεται ότι η πρωταθλήτρια κερδών, ως προς το 2ο τρίμηνο, ΜΑΙΚ, είναι ο τίτλος με τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή του 2008, η οποία μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε το 1ο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

Επίσης, επί της συγκεκριμένης σχέσης απόδοσης, γίνεται αντιληπτό πως μετοχές με απώλειες πάνω από 30% από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταφέρει το 2ο τρίμηνο να αντιδράσουν σημαντικά όχι όμως τόσο όσο η ΜΑΙΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα κέρδη 2ου τριμήνου για τις ΤΕΡΝΑ +17%, ΙΝΤΚΑ +13%, ΣΠΡΙ +18%, όταν η υποχώρησή τους κατά το 1ο τρίμηνο ήταν άνω του 40%.

Συμπερασματικά γίνεται σαφές ότι σταδιακά και όχι με την μαζικότητα που διακρίνει τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ορισμένες μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μετά από μια περίοδο υψηλών πιέσεων, παρουσιάζουν αντίδραση υπολογίσιμη.

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνες οι μετοχές που εξακολουθούν να πιέζονται κόντρα στη γενικευμένη διάθεση για άνοδο. Συνεπώς, το momentum παραμένει κυρίαρχη βάση για την επιλογή των μετοχών που συγκεντρώνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση λοιπόν, που ενδιαφέρεται ο οιοσδήποτε τύπος επενδυτή να τοποθετήσει λόγω του ανοδικού κλίματος κεφάλαια στο Χ.Α., καλό είναι να υπολογίζει ότι οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με ανοδική ορμή πρόσφατα, θα συνεχίσουν αυτή την πορεία.

Αλλά, σιγά - σιγά, αν διατηρηθεί το διεθνές θετικό κλίμα, οι μετοχές του MID40 με τις μεγαλύτερες ασυμμετρίες, θα βρεθούν στο κέντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα