Δικαίωμα βέτο σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα του ΟΤΕ

"Kαθαρή τρέλα η αύξηση του ΦΠΑ"
Κυριακή, 04 Μαΐου 2008 23:27

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. "Σε μια περίοδο που έχει ανέβει ο πληθωρισμός θα ήταν καθαρή τρέλα να αυξήσω το ΦΠΑ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Παράλληλα ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών. Με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή δεν θα μπορεί ένα ακίνητο να πωλείται σε πλειστηριασμούς κάτω από την αντικειμενική του αξία. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, "αυτή ήταν και μια πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μου το έχουν προτείνει και εμένα τραπεζίτες, νομίζω ότι είναι σωστό. Αυτό θα γίνει".

Παράλληλα ο υπουργός προαναγγέλλει και άλλα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών τα οποία, όπως είπε, είναι ακόμα στο πεδίο της εξέτασης και θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.

OTE

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ o κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι μέσα από τη συμφωνία μετόχων που θα υπογράψει το δημόσιο και η γερμανική εταιρία και η οποία θα ισχύει όσο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% στον ΟΤΕ η κυβέρνηση εξασφαλίζει πολύ σημαντικές διασφαλίσεις και το δικαίωμα του βέτο σε όλα τα στρατηγικά θέματα. Ο υπουργός διευκρινίζει ότι τα θέματα αυτά αφορούν την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ που, όπως λέει, καθορίζεται από την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών καθώς και σ όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας. "Θα υπάρχουν θέματα διαβούλευσης για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις, τις αλλαγές κανονισμού προσωπικού, θα χρειάζεται διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως ισχύει ο ελληνικός νόμος, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ονόματος του ΟΤΕ.

Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με Deutsche Telekom

Ο υπουργός τονίζει βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε όλα τα θέματα και ότι υπάρχουν ακόμη αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτά αφορούν την τιμή που θα γίνει η πώληση του 3% των μετοχών του ΟΤΕ από το δημόσιο στην Deutsche Telekom, τι επιλογές θα έχει το δημόσιο αν πουλήσει στο μέλλον και άλλα ποσοστά του ΟΤΕ ώστε να εισπράξει καλύτερη τιμή από την αγορά και άλλα.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζει ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το δημόσιο να εισπράξει την καλύτερη δυνατή τιμή, μεγαλύτερη από αυτήν που πούλησε η ΜΙΝΤ στην Deutsche. Σημειώνει επίσης ότι με την συμφωνία μετόχων η οποία θα ισχύει επ' άπειρον και όσο το ελληνικό δημόσιο έχει τουλάχιστον 5% στον ΟΤΕ αποτρέπεται ο κίνδυνος "που πάντα υπήρχε στον ΟΤΕ ότι θα ερχόταν κάποιος χωρίς την σύμπραξη του ελληνικού δημοσίου και θα έκανε μια δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο" για την αγορά του.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι το δημόσιο "θα προτείνει τον πρόεδρο, θα έχει βέτο μέχρι 3 φορές στα ονόματα τα οποία προτείνει η άλλη πλευρά για τον διευθύνοντα σύμβουλο" και αυτό, όπως λέει, είναι πολύ σημαντικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα