Ξεπέρασε τα 122 δολ. το αργό

Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 21:06
UPD:22:16

Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αργού να ξεπερνά και τα 122 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας του αδύναμου δολαρίου και της ανησυχίας που προκαλεί μια σειρά από εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στις 20:00 ώρα Ελλάδος στα 121,77 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα είχε «αναρριχηθεί» στα 122,73 δολ.

Στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, το μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 120,49 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 120,99 δολ.

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο ενίσχυσαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τις όποιες απειλές στην ομαλή ροή του «μαύρου χρυσού».

Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση της έντασης μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν μετά την άρνηση της Ισλαμικής δημοκρατίας να δεχθεί τις οχληρές επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατασκευή όπλων.

Εξάλλου, την τιμή ενισχύει και η κατάσταση στη Νιγηρία, καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Νίγηρα (τις τελευταίες εβδομάδες) έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και κατ' επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

Στα 150-200 δολ. «βλέπει» την τιμή του αργού η Goldman Sachs

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 150-200 δολαρίων το βαρέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αδυναμίας επαρκούς αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ίδια τράπεζα είχε προβλέψει το 2005 ότι το πετρέλαιο εισερχόταν σε μια «ιδιαίτερα δυναμική» περίοδο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα